Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) dahilinde Taşıt Tanıma Birimi (TTB) sipariş sayısı 1 milyonu geçti. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kayıt dışı ekonomiyle etkin mücadele ve usulsüz fatura uygulamalarıyla oluşan vergi kaybını önlemek amacıyla UTTS'yi hayata geçirdi.
5 Ekim 2023 tarihinde yayımlanan UTTS Uygulama Genel Tebliği çerçevesinde, mükelleflerin araçlarına TTB takılması zorunlu hale getirildi. Bu yükümlülük doğrultusunda, toplam 8 milyon taşıtın 31 Aralık 2024 tarihine kadar TTB taktırması gerekiyor.
Alınan bilgilere göre, UTTS kapsamında mükellefler ve Yetkili Taşıt Montaj Servisleri tarafından verilen TTB sipariş sayısı 1 milyonu geçti. Mevcut 12 bin 667 istasyondan 4 bine yakını UTTS’ye dahil olma işlemlerini tamamladı; 400'den fazla teknik servis, sahada işlerini sürdürüyor ve 1400'den fazla TTB montaj noktası ise mobil hizmet sağlamaya devam ediyor.
Özellikle filo kiralama, taşımacılık firmaları, holdingler, finansal kuruluşlar ve perakende şirketleri gibi kurumsal işletmelere ait taşıtların TTB siparişlerinde büyük bir yoğunluk gözlemleniyor. Bu durumun, 2025'te yapılacak ÜFE artışından etkilenmek istemeyen mükelleflerin talepleriyle bağlantılı olduğu ifade ediliyor.
Akaryakıt harcamalarının gider gösterilip gösterilmemesi fark etmeksizin, UTTS kapsamındaki tüm mükelleflerin TTB taktırarak geçiş yapmaları 31 Aralık 2024 tarihine kadar zorunlu. Bu tarihten itibaren, 1 Ocak 2025 itibarıyla akaryakıt alımlarında UTTS’de düzenlenmeyen fişlerin gider beyanında kullanılması mümkün olmayacaktır. Ayrıca, Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) kurulumlarında geciken akaryakıt istasyonları için çeşitli cezai müeyyideler uygulanacaktır.
Milyarlarca lira değerindeki vergi kaybının önlenmesi adına UTTS'ye kaydolup TTB siparişi verilmesi için www.utts.gov.tr adresine giriş yapılması ve gerekli bilgilerin sisteme işlenmesi gerekiyor. Tamamlanan işlemler sonrasında taşıt sahiplerine TTB montaj kodu SMS ile iletiliyor. Araç sahipleri, Türkiye genelinde yetkilendirilmiş montaj servislerine giderek araçlarına TTB montajını yaptırarak UTTS'ye geçiş sürecini tamamlayabiliyorlar.
UTTS uygulamaya alındığında, akaryakıt satışı esnasında TTB'de kayıtlı taşıt plaka bilgisi otomatik olarak ödeme kaydedici cihaza aktarılacak ve plaka bilgisinin elle girişi engellenecek. Bu sayede, yakıt alan taşıttan başkasının plakasının usulsüzce kullanılması ve buna bağlı vergi kayıplarının önlenmesi hedefleniyor.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından kayıt dışı ekonomiyle etkin mücadele ve usulsüz fatura uygulamalarından kaynaklanan vergi kaybının önlenmesi amacıyla kurulan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemine (UTTS) geçişler yoğun şekilde sürüyor.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından kayıt dışı ekonomiyle etkin mücadele ve usulsüz fatura uygulamalarından kaynaklanan vergi kaybının önlenmesi amacıyla kurulan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemine (UTTS) geçişler yoğun şekilde sürüyor.