DOLAR
34,09 0,02%
EURO
38,04 0,04%
ALTIN
2.874,38 0,03%
BITCOIN
2.148.893,25 -0,32%

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Genişletiliyor: Akaryakıt Piyasasında Yeni Dönem

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), akaryakıt sektöründe rekabeti artırmak ve kayıt dışı ekonomiyi önlemek için kapsamını genişletti.

Yayın Tarihi: 21.09.2024 10:38
Güncelleme Tarihi: 21.09.2024 10:38

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Genişletiliyor: Akaryakıt Piyasasında Yeni Dönem

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nin Kapsamı Genişletiliyor

Akaryakıt sektörünün daha etkin bir şekilde izlenmesi amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamı genişletildi. 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren, sıfır taşıtların da bu sisteme dahil edilmesi sağlanacak.

Yeni Tebliğ Uygulaması

Bakanlık, UTT İçin Uygulama Genel Tebliği'nde değişiklik yaparak, akaryakıt istasyonlarında UTTS kurulumunu zorunlu hale getirdi. Bu sistem ile birlikte, akaryakıt satışı sırasında plaka bilgileri otomatik olarak yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlara iletilecek. Böylece, plaka bilgilerini elle girmeye gerek kalmayacak.

Taşıt Tanıma Birimi (TTB) Uygulaması

Taşıtlara monte edilecek Taşıt Tanıma Birimi (TTB), akaryakıt alımlarında plaka gibi bilgilerle otomatik veri aktarımını sağlayacak. Bu uygulama, vergi mükellefleri tarafından edinilen taşıtların yanı sıra, 1 Ocak 2025'ten itibaren kiralama yoluyla edinilen taşıtlar için de geçerli olacak.

Özel Durumlar ve Muafiyetler

Bakanlık ayrıca, bazı taşıtlar için TTB zorunluluğunun kaldırıldığını duyurdu. Genel bütçeye dahil daireler, özel bütçeli idareler ve diplomatik temsilcilikler bu muafiyet kapsamına alındı.

TTB Takılması İçin Son Tarih

Vergi mükelleflerinin, taşıtlarına 31 Aralık 2024'e kadar TTB taktırması zorunlu. Ayrıca, akaryakıt istasyonlarındaki en az bir pompa ünitesine 31 Aralık 2024'e kadar Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) takılması gerekiyor.

Beyan edilmeyen belgeler, vergi mükellefleri için geçersiz sayılacak ve akaryakıt giderlerinin belgelendirilmesinde kullanılamayacak.