DOLAR
33,97 0%
EURO
37,84 0%
ALTIN
2.822,38 0%
BITCOIN
1.962.654,76 0%

Ukrayna'dan Hong Kong'a Rusya'nın Yaptırımlarını Aşmasını Önleme Çağrısı

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Hong Kong yönetimine Rusya'nın yaptırımları aşmasını önlemek için tedbir çağrısında bulundu.

Yayın Tarihi: 26.07.2024 13:15
Güncelleme Tarihi: 26.07.2024 13:15

Ukrayna'dan Hong Kong'a Rusya'nın Yaptırımlarını Aşmasını Önleme Çağrısı

Ukrayna Dışişleri Bakanı'ndan Hong Kong'a Önemli Çağrı

Ukrayna'nın Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya'nın Batı'nın yaptırımlarını aşmak için Hong Kong Özel İdari Bölgesi'ni kullanmasının önüne geçilmesi gerektiğini belirterek, Hong Kong yönetimine tedbir çağrısında bulundu.

Hong Kong Yönetimi ile Görüşme

Resmi bir ziyaret kapsamında Hong Kong'da bulunan Kuleba, burada Baş Yönetici John Lee Ka-chiu ile bir araya geldi. Görüşme sonrası Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rusya'nın ABD ve Avrupa Birliği'nde (AB) uygulanan yaptırımları aşmak için Hong Kong'u kullandığına dikkat çekildi. Kuleba, bu nedenle Hong Kong yönetiminin gerekli önlemleri alması gerektiğini belirtti.

Rusya'nın Aksiyonları ve Hong Kong'ün İtibarı

Kuleba, Rusya'nın Ukrayna'daki insan öldürme kapasitesinin azaltılması için önlemlerin şart olduğunu ifade etti. Bakan, Rusya'nın entrikalarının Hong Kong'un hukukun üstünlüğüne dayanan liberal ekonomi itibarını zedelememesi gerektiğini vurguladı.

Hong Kong'dan Cevap

Hong Kong hükümeti sözcüsü, CNN'e yaptığı açıklamada, hükümetin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) yaptırımlarını sıkı bir şekilde uyguladığını aktardı. Kuleba, Rusya-Ukrayna savaşının patlak vermesinden bu yana Çin'in ev sahipliği yaptığı ilk üst düzey Ukraynalı yetkili olma özelliğini taşıyor.

AB'nin Yaptırımları ve Uzatılması

AB Konseyi, 22 Temmuz'da, Rusya'nın Ukrayna'nın istikrarsızlaştırma faaliyetleri nedeniyle uygulanan yaptırımların süresinin 31 Ocak 2025'e kadar uzatıldığını duyurmuştu. Bu bağlamda, Rusya'ya yönelik kapsamlı kısıtlamalar arasında ticaret, finans, enerji, sanayi, teknoloji, ulaşım ve lüks ürünler gibi bir dizi alan yer alıyor.