DOLAR
34,48 -0,1%
EURO
36,15 -0,78%
ALTIN
2.997,56 0,28%
BITCOIN
3.352.403,79 -0,42%

TÜRKONFED Başkanı Sönmez, İstanbul Depreminin Ekonomik Etkilerini Değerlendirdi

Sönmez, İstanbul ve Marmara'nın deprem riskine dikkat çekerek ekonomik hazırlık çağrısında bulundu.

Yayın Tarihi: 16.08.2024 12:08
Güncelleme Tarihi: 16.08.2024 12:08

TÜRKONFED Başkanı Sönmez, İstanbul Depreminin Ekonomik Etkilerini Değerlendirdi

TÜRKONFED Başkanı Sönmez, Üretim Gücümüzün Deprem Riskine Dikkat Çekti

Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, depremlerin toplumsal ve ekonomik boyutlarının önemine dikkat çekti. Sönmez, "Beklenen büyük İstanbul depreminde bu ekonomik etki katlanarak büyüyecek çünkü üretim gücümüz fay hatlarının üzerinde duruyor" dedi.

Depreme Dayanıklı Kentler, Türkiye'nin Beka Meselesi

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 25. yıl dönümü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Sönmez, depreme dayanıklı kentlerin inşasının Türkiye için kritik bir gereklilik olduğunun altını çizdi. Türkiye'nin büyük bir kısmının deprem kuşağında yer aldığını vurgulayan Sönmez, ülkenin dört bir yanındaki kalitesiz bina stokunun risk taşıdığını ifade etti.

İstanbul'un Ekonomik Önemi

Sönmez, "İstanbul, milli gelirin %31'ini üretiyor ve tahsil edilen verginin %45'ini ödüyor. Ayrıca, bölge ülke ihracatının üçte ikisini gerçekleştiriyor. İstanbul ve Marmara, ulaşım, iletişim ve enerji alanlarında kritik öneme sahip" dedi. Sönmez, beklenen İstanbul depremine karşı en az üç tane Marmara bölgesine ihtiyaç olduğunu belirtti.

Bölgesel Gelişmişlik Farklarının Kapatılması

Üretim ve ticaretin Marmara Bölgesi'nden Anadolu'ya yayılmasının, ekonomik riski azaltacağını ve bölgeler arası gelişmişlik farkını kapatacağını vurgulayan Sönmez, "Yeni İstanbullar, yeni Marmara bölgeleri oluşturarak rekabetçilik farkını ortadan kaldırabiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Deprem Fonuna İhtiyaç Vardı

Sönmez, devletin yalnızca felaket anında imdada yetişmeyeceğini belirterek, "Tüm paydaşlar, özellikle özel sektör, risklerini sahiplenmeli ve ortak çalışmalı" dedi. Özel sektör-kamu işbirliğinde deprem fonunun kurulmasının önemini vurgulayan Sönmez, "Afet Yeniden İmar Fonu, kamu kaynaklarını etkin yönetmek için iyi bir adım, fakat bunu daha geniş bir perspektifte ele almalıyız" dedi.

Yeşil Dönüşüm ve Yeni Yatırımlar

Yeni Marmara bölgelerinin kurulması için teşviklere ihtiyaç olduğunu belirten Sönmez, yeşil dönüşüm ve temiz enerjiyi kapsayacak yatırımlara özel planlamalar yapmanın önemine de değindi. Ayrıca, kısıtlı kaynakla iş yapan KOBİ'lerin daha verimli olabilmesi için "Fabrika Yapan TOKİ" modelinin Anadolu'da hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.