Türkiye'nin Yenilenebilir Enerji Geleceği İçin Önemli Adım
İklim Yatırım Fonları (CIF), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Dünya Bankası, Türkiye’nin yenilenebilir enerji projelerine yönelik 70 milyon dolar tutarında yatırım anlaşması imzaladı. Bu fon, Türkiye'nin enerji iletim sisteminin güçlendirilmesine ve 1 milyar dolarlık ek iklim finansmanı sağlanmasına olanak tanıyacak.
2035 Hedefleri ve Kapasite Artışı
Türkiye, net sıfır emisyon hedefleri doğrultusunda 2035 yılına kadar rüzgar enerjisi kapasitesini iki katına çıkarma, güneş enerjisi kapasitesini ise dört katına yükseltme planları yapıyor. Ancak mevcut veriler, Türkiye'nin güneş enerjisi potansiyelinin sadece %3'ünü, rüzgar enerjisinin ise %15'ini kullandığını gösteriyor.
Yatırımın İçeriği ve Beklentiler
CIF'nin açıklamasına göre, bu 70 milyon dolarlık imtiyazlı finansman, Türkiye'nin enerji sisteminin 'yeşil büyümesine' katkı sağlayacak. Yatırım, iletim altyapısının güçlendirilmesinin yanı sıra akıllı şebeke iyileştirmeleri için 790 milyon dolarlık projeyi de mümkün kılacak.
Ayrıca, elektrikli araç şarj istasyonları ve şebeke dijitalleştirilmesi gibi sistem esnekliğini artıracak çeşitli teknolojilere 330 milyon dolarlık fon sağlanacak.
Uzun Vadeli Vizyon ve Ortaklıklar
CIF Üst Yöneticisi Tariye Gbadegesin, Türkiye'nin rüzgar ve güneş enerjisi hedeflerinin dünyada en iddialı hedeflerden biri olduğunu vurgulayarak, akıllı ve esnek bir milli şebeke sistemine destek vermenin önemine değindi.
Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik ise, sürdürülebilir bir geleceğe yönelik net sıfır emisyon hedeflerinde yenilenebilir enerjinin teşvikinin kritik olduğunu belirtti. Çelik, yeşil ve temiz enerji yatırımlarının hızlandırılması gerektiğini ve bu programın Türkiye'nin enerji tedarik kaynaklarını çeşitlendireceğini ifade etti.