DOLAR
34,32 0,03%
EURO
36,26 0,12%
ALTIN
2.842,44 0,02%
BITCOIN
3.059.907,35 1,02%

Türkiye ve Çin Arasında Edebiyat İşbirliği Anlaşması İmzalandı

Türkiye'de Çin edebiyatı eserlerinin yayımlanması için editöryel ofis kurulmasına yönelik anlaşma Pekin'de imzalandı.

Yayın Tarihi: 14.11.2024 13:50
Güncelleme Tarihi: 14.11.2024 14:25

Türkiye ve Çin Arasında Edebiyat İşbirliği Anlaşması İmzalandı

Türkiye ve Çin Edebiyatı İşbirliği Anlaşması Pekin'de İmzalandı

Türkiye'nin Kırmızı Kedi Yayınevi ile Çin Yayın Grubu arasında Çin edebiyatı eserlerinin Türkiye'de yayımlanması ve ortak yayın ile araştırmalar yapmak üzere bir editöryel ofis kurulmasına dair anlaşma Pekin'de imzalandı. Törene Türkiye'nin Pekin Büyükelçiliği Müsteşarı Ece Ceylanoğlu, Çin Yayın Grubu Başkan Yardımcısı Cang Hong katıldı.

İlk imzayı atan Kırmızı Kedi Yayınevi kurucusu ve sahibi Haluk Hepkon ile Çin Yayın Grubu bünyesindeki Çin Ulusal Yayınlar İthalat ve İhracat Şirketi (CNPIEC) Üst Yöneticisi Li Hong tarafından imzalanan anlaşmayla, Türkiye'de 'Çin temalı uluslararası editöryel ofis' kurulması için adımlar atıldı.

İlk Projelere Giriş Yapıldı

Taraflar, ayrıca çağdaş Çinli yazar Vang Ming'in, 1980'li yıllarda Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde geçen hikayelerden oluşan 'İli'de' adlı kitabının Türkçeye çevrilmesi için telif hakkı anlaşması da imzaladı.

Kültürel Temasların Önemi Vurgulandı

Büyükelçilik Müsteşarı Ceylanoğlu, törendeki konuşmasında, Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa adına bir mesaj okudu. Mesajında, halklar arası ilişkilerin ve kültürel temasların önemine dikkat çekildi. Ceylanoğlu, 'Zengin bir tarihe sahip Türkiye ve Çin, edebiyat alanında önemli işbirliklerine imza atmalıdır' dedi.

İşbirliği ve Kültürel Alışveriş

Çin Yayın Grubu Başkan Yardımcısı Cang, iki ülkenin kültürel işbirliğinin derinleştiğini, editöryel ofisin, Çin'in eserlerini Türk okurlarına 'yerelleştirerek' sunmayı hedeflediğini ifade etti. Li de, 'Kurulan ofis, Türkiye ile Çin arasındaki kültürel alışverişe katkı sağlayacak' şeklinde görüş belirtti.

Kültürel Köprü Oluşumu

Kırmızı Kedi Yayınevi'nin kurucusu Hepkon ise, dünya çapında yeni ilişkilerin tesis edildiğine vurgu yaptı. 'Türkiye ve Çin, karşılıklı anlayışı güçlendirmek için kitaplarla kültürel bir köprü kuruyor' dedi. Hepkon, ayrıca, editöryel ofisin kurulmasını ve yeni telif anlaşmasını önemli adımlar olarak değerlendirdi.

Toplantıda, Kırmızı Kedi Yayınevi'nin Çin kitaplığı editörü Kamil Erdoğdu ve sinoloji alanında uzman Prof. Dr. Giray Fidan da yer aldı.

Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.