Türkiye'nin TarımGES ile 15 Gigavatlık Enerji Potansiyeli
Türkiye'nin Tarım-Güneş Enerji Santralleri (TarımGES) ile 15 gigavatlık güneş enerjisi potansiyeli yaratabileceği öngörülüyor. Güneş enerjisi düşünce kuruluşu Solar3GW Başkanı Yusuf Bahadır Turhan, TarımGES projelerinin hız kazanması için mevzuat değişikliğine ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Mevzuat Değişiklikleri ve Öneriler
Turhan, mevcut mevzuat kapsamında yalnızca öz tüketim amaçlı ve arazinin yüzde 1'ini aşmayacak şekilde güneş enerjisi santrali kurulabildiğine dikkat çekerek, TarımGES alanlarının toplulaştırılması gerektiğini belirtti. Eğer tarım arazilerinin yalnızca binde 1
Tarım Ürünleri İçin Ek Koruma
Solar3GW'nin, “her yıl en az 3 gigavat güneş enerjisi kurulu gücü” hedefinin önemine değinen Turhan, bu çözümle temiz ve ucuz elektrik üretileceği gibi, ekstrem hava koşullarından tarım ürünlerinin korunacağı ve tarımsal verimliliğin artırılabileceğini dile getirdi.
Yasal Zorluklar ve Gelişmeler
Yusuf Bahadır Turhan, TarımGES projelerinin önündeki en büyük zorluğun mevcut yasal mevzuatta iki amaçlı alan kullanımının yer almaması olduğunu belirtti. Bu uygulamalar sayesinde atıl olan tarım arazilerinden yararlanılabileceğini kaydetti. Hibrit santraller gibi TarımGES projelerinin de mevzuatta tanımlanmasının Türkiye'nin tarım ekonomisine katkı sağlayacağına dikkat çekti.
Uygulama ve Son Gelişmeler
Solar3GW olarak Türkiye'deki deneme amaçlı TarımGES projelerine destek verdiklerini açıklayan Turhan, 100 kilovat büyüklüğünde kontrollü saha kurulumlarının olduğunu belirtti. Yakın zamanda Ankara Ayaş’ta ODTÜ-GÜNAM tarafından bir TarımGES kurulmuştur. Ayrıca, GÜNAM ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülecek bir diğer 100 kilovat gücündeki TarımGES de gelecek yıl devreye alınacak.
Mali Avantajlar ve Dışa Bağımlılık
Önceki Solar3GW raporuna göre, TarımGES, maliyet açısından küçük ölçekli çatı GES projelerine göre daha avantajlıdır. Bu sayede çiftçiler, tarlalarında ürettikleri elektriğin fazlasını satarak öz tüketim harcamalarını düşürebilmektedir. TarımGES, enerjide ve tarımda dışa bağımlılığa karşı etkin bir çözüm olarak düşünülen bir uygulamadır. Dünya genelinde 2012’de yalnızca 5 megavat olan TarımGES kurulu gücünün, geçen yıl 15 gigavata yaklaştığı tahmin edilmektedir.