DOLAR
34,16 0,08%
EURO
38,11 0,02%
ALTIN
2.913,97 0,03%
BITCOIN
2.243.171,05 0,28%

Türkiye'nin Nükleer Hizmet İhracatı Başladı

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nden Macaristan'a mühendislik hizmet ihracatı yapıldı.

Yayın Tarihi: 28.09.2024 16:17
Güncelleme Tarihi: 28.09.2024 16:21

Türkiye'nin Nükleer Hizmet İhracatı Başladı

Türkiye'nin Nükleer Sektördeki İlk İhracı

Türkiye, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) Türk mühendislerinin edindiği tecrübeleri ilk kez yurtdışına ihraç etmeyi başardı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan gelen açıklamaya göre, Nükleer Teknik Destek Anonim Şirketi (NÜTED), bu alandaki yetkinliklerini Macaristan'a taşımış durumda.

Macaristan ile İşbirliği

NÜTED, Macaristan'daki PAKS-II Nükleer Santral Projesi'nde imalat denetim hizmetleri sunacak. Macar iş ortaklarıyla yeni sözleşmeler için de görüşmeler sürdürülüyor. Bu kapsamda, Akkuyu'dan elde edilen uluslararası geçerliliği olan sertifikalar, NÜTED’in yetkinliğini pekiştiriyor.

Genişleyen Hizmet Yelpazesi

Macar santraliyle daha geniş kapsamlı hizmet anlaşmaları üzerinde de çalışmalar devam ediyor. İlk kez gerçekleşen bu nükleer hizmet ihracatı, Türk mühendislerinin alandaki uzmanlığını gözler önüne seriyor.

NÜTED Hakkında

NÜTED, 2020 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın ilişkili kurulusu olan Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) tarafından kuruldu. Türkiye'nin nükleer alanındaki ilk teknik destek şirketi olan NÜTED, teknik destek, analiz, danışmanlık, denetim, eğitim ve sertifikalandırma gibi hizmetleri sunarak sektörde önemli bir rol üstleniyor.

Akkuyu NGS'de de önemli görevler üstlenen NÜTED, saha, inşaat, imalat ve işletmeye alma süreçlerinde denetim, gözetim, değerlendirme, eğitim ve mühendislik hizmetleri sunarak nükleer enerji alanında bilgi birikimini artırmaya devam ediyor.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) Türk mühendislerin elde ettiği yetkinlik, ilk kez ihracata...

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) Türk mühendislerin elde ettiği yetkinlik, ilk kez ihracata konu oldu. Nükleer Teknik Destek Anonim Şirketi (NÜTED), Akkuyu'nun birçok sürecinde edindiği tecrübeyi Macaristan'a taşıdı. Macaristan'da bulunan PAKS-II Nükleer Santral Projesi'nde imalat denetim hizmeti verecek olan NÜTED, Macar tarafıyla yeni sözleşmeler için de görüşmeleri sürdürüyor.