DOLAR
34,65 -0,02%
EURO
36,43 -0,13%
ALTIN
2.952,09 -0,74%
BITCOIN
3.230.497,22 -1,88%

Türkiye'nin Güvenliği ve Uluslararası Ticaret İlişkileri Üzerine Son Gelişmeler

ROKETSAN'ın hava savunma sistemleri, Türkiye'nin güvenliğini artırırken, AB-Rusya ticareti düşüşte, TRUMP politikaları gidişatı etkiliyor.

Yayın Tarihi: 27.11.2024 10:45
Güncelleme Tarihi: 27.11.2024 10:45

Türkiye'nin Güvenliği ve Uluslararası Ticaret İlişkileri Üzerine Son Gelişmeler

1. Türkiye'nin güvenliği milli füzelere emanet

ROKETSAN, ürettiği sistemlerle hava, kara ve denizde Türkiye'nin güvenliğine önemli katkılar sağlıyor. Hava savunma sistemleri ile Türkiye'nin caydırıcılığını artıran ROKETSAN, ülkenin savunma alanındaki gücünü pekiştiriyor. (Abdulkadir Günyol/İstanbul) (Fotoğraflı-Grafikli)

2. Suçlular jandarmanın kadrajından kaçamıyor

Güvenlik güçlerinin etkinliğini artıran ASELSAN tarafından üretilen yaka kameraları, yerli, milli ve güvenli yazılım altyapısıyla donatılmıştır. Jandarma Başçavuş Kemal Sözeri, "Sorgulama sırasında yaka kamerasının kadrajına giren vatandaşların hızla yüz tanıması yapılarak, kullandığımız tabletlere sorgu sonuçları iletiliyor. Bu şekilde aranan suçlular hemen tespit ediliyor" dedi. (Aykut Karadağ/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)

3. Güçlü altyapı ve vizyoner yönetim, Türkiye'yi yatırımda öncü destinasyon yapıyor

WAIPA Üst Yöneticisi İsmail Erşahin, "Türkiye'nin bölgesel gücü ve ticari bağlantıları yatırımcılar için büyük avantaj sağlıyor" ifadelerini kullandı. Yeni stratejiler ve yatırım teşvikleri, ülkenin potansiyelini artırma fırsatları sunuyor. (Ayşenur Sağlam/Riyad)

4. AB'nin Rusya ile ticareti dibe vurdu

AB-Rusya ticaret hacmi, Şubat 2022'de 29 milyar avro iken, Eylül 2024'te 5,9 milyar avroya düşerek, 5'te bir seviyesine geriledi. AB, kendi ekonomisi için önemli ürünlerde Rusya ile ticaretine devam ediyor. (Ata Ufuk Şeker/Brüksel) (Grafikli)

5. Trump, ABD'nin en önemli üç ticaret partnerini "tarife" kozuyla sıkıştırıyor

ABD, Trump'ın yeni gümrük vergileri tehdidi ile Kanada, Meksika ve Çin ile gerçekleştirdiği dış ticaretinin 3'te 1'inden fazlasını etkiliyor. Özelikle enerji ve otomotiv sektörlerinde büyük dalgalanmalar olabileceği kaydedildi. (Sevgi Ceren Gökkoyun/New York)

6. Moldova, binalarda enerji dönüşümü için Türk firmalarını yatırıma davet ediyor

Moldova Enerji Bakanı Victor Parlicov, Türk şirketlerini enerji performansını artırmaya yönelik projelere katılmaya davet etti. "Güneş ve rüzgar enerjisi alanlarındaki projelerde Türk firmalarının rekabetçi ihalelere katılacağını bekliyoruz" diyerek çağrıda bulundu. (Gülşen Çağatay/İstanbul) (Fotoğraflı-Görüntülü)

7. Avustralya, 16 yaş altı gençliğe sosyal medya yasağını tartışıyor

Avustralya hükümeti ve muhalefeti, 16 yaş altındaki gençleri kapsayan sosyal medya yasağı tasarısını tartışıyor. Sivil toplum ve diğer paydaşlar yasağın işlevselliği üzerine görüşlerini bildiriyor. (Ahmet Furkan Mercan/Ankara)

8. BM Raportörüne göre, UCM tüzüğüne taraf ülkeler Netanyahu hakkındaki tutuklama emrine uymak zorunda

BM Konut Hakkı Özel Raportörü Balakrishnan Rajagopal, "Karar oldukça gecikmiş olsa da bu, tarihi bir karar. UCM tüzüğüne taraf olan ülkelerin yasal yükümlülükleri bulunmaktadır" dedi. (Muhammet İkbal Arslan/Cenevre) (Görüntülü)

9. UNRWA eski sözcüsü Gunness, İsrail'in UNRWA'yı yasaklamasının kendi planını bozabileceğini söyledi

Gunness, UNRWA'nın kaldırılmasının mülteci haklarını etkilemeyeceğini, bu insanların haklarının yok sayılamayacağını belirtti. (Selman Aksünger/Amsterdam) (Fotoğraflı)

10. Rus fizikçi tarafından icat edilen dünyadaki ilk temassız enstrüman: Theremin

Rus fizikçi Lev Theremin tarafından icat edilen müzik aleti, elektronik müziğin öncüsü olarak biliniyor. Mucitin torunu Peter Theremin, bu icadı "Dünya elektronik müziğinin tarihini başlatan enstrümandır" şeklinde tanımladı. (Gökhan Çeliker/Ankara) (Fotoğraflı-Görüntülü)

11. Sosyal medyaya yerleştirilen sinsi algoritmalar "e-hastalıkları" tetikliyor

Üsküdar Üniversitesi NP İstanbul Hastanesi'nden uzmanlar, sosyal medya bağımlılığı ve bunun psikolojik etkileri üzerine analizlerde bulunarak, dijital hastalıkların artışına dikkat çekti. (Ümit Türk/İstanbul)

12. A Milli Kadın Hentbol Takımı, Avrupa Şampiyonası'nda ilk kez boy gösterecek

A Milli Kadın Hentbol Takımı, şampiyonada ilk maçında Macaristan ile karşılaşacak. Başantrenör Costica Buceschi, grup maçlarında başarılı olmayı hedeflediklerini belirtti. (Fatih Çakmak/Ankara) (Grafikli)

13. Milli kürekçiler, 2024'te 53 madalya kazanarak "başarı çıtası"nı yükseltti

Türkiye Kürek Federasyonu Başkanı Erhan Ertürk, 2024'te elde ettikleri madalya sayısını tarihsel bir başarı olarak değerlendirerek, gelecekte daha büyük hedeflere ulaşacaklarını ifade etti. (Halil İbrahim Avşar/Ankara) (Grafikli)

Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.