DOLAR
34,21 -0,14%
EURO
37,88 0,58%
ALTIN
2.928,19 -1,14%
BITCOIN
2.138.930,7 2%

Türkiye İmalat PMI Eylül 2023 Sonuçları Açıklandı

Eylülde Türkiye İmalat PMI, 44,3 seviyesine düşerek faaliyet koşullarındaki bozulmayı gösterdi.

Yayın Tarihi: 01.10.2024 11:50
Güncelleme Tarihi: 01.10.2024 11:50

Türkiye İmalat PMI Eylül 2023 Sonuçları Açıklandı

Türkiye İmalat PMI Eylül Ayı Sonuçları Açıklandı

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından hazırlanan Türkiye İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerine göre, Eylül 2023'te PMI 44,3 seviyesine geriledi.

Bu değer, sektörün daha önceki dönemine ait iyileşme sinyallerini sona erdirdi. Ağustos ayında 47,8 olarak kaydedilen PMI, eylülde belirgin bir düşüşle 44,3’e düşmüş durumda. Bu durum, Mayıs 2020'den bu yana en keskin yavaşlama belirtisi olarak değerlendiriliyor.

Talep ve Üretimde Düşüş

Eylül ayındaki anket sonuçları, katılımcıların talep zayıflığına ilişkin geri dönüşlerinin dikkat çekici olduğunu ortaya koydu. Bu durum, yeni siparişlerde son 4.5 yılın en keskin düşüşünü getirdi. Ayrıca, yeni ihracat siparişlerinde de gerçekleşen yavaşlama, dış talepteki durgunlukla ilintili olarak değerlendiriliyor.

Yeni siparişlerin zayıf seyri nedeniyle, üretim de 6 aydır üst üste yavaşlama kaydediyor ve bu durum, Mayıs 2020'den beri en yüksek daralma oranını gözler önüne seriyor.

İstihdamda Belirgin Daralma

Talep zayıflığı ve üretim gereksinimlerindeki azalış, imalatçıların istihdam ve satın alma faaliyetlerini de yavaşlatmasına neden oldu. Eylülde tam zamanlı çalışan sayısında Nisan 2020'den bu yana en belirgin azalmalar görüldü. Her sektörde istihdam hacminin gerilemesi, takip edilen 10 sektörde kaydedildi.

Bunların yanı sıra, girdi ve nihai ürün stoklarının azalması, tedarik zincirleri üzerindeki baskıyı azaltarak teslimat sürelerinde ilk defa son 9 ayda kısalmalar sağladı.

İstanbul Sanayi Odası'nın Değerlendirmesi

S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, Eylül PMI verileri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Harker, ‘Sektördeki yavaşlamanın özellikle üçüncü çeyrek kapanışı itibarıyla derinleştiğini belirten PMI verileri, Türk imalatçıları için endişe verici bir durumu ortaya koyuyor,’ dedi.

Üretim, istihdam ve satın alma faaliyetlerinde yaşanan azalmaların yanı sıra, enflasyonist baskıların önceki dönemdekiler kadar şiddetli olmamasına rağmen fiyatlardaki artışların, talep ortamının iyileşmesi üzerinde destekleyici bir etkisinin olmadığını ifade etti.