DOLAR
34,16 0,2%
EURO
37,74 0,34%
ALTIN
2.913,42 0,4%
BITCOIN
2.055.484,67 1,27%

Türkiye Ekonomi Ajandası ve Güncel Gelişmeler

Türkiye, eylülde ekonomik verilerle yoğun bir gündem bekliyor; ayrıca uluslararası sorunlar ve öğrencilerin başarı hikayeleri de dikkat çekiyor.

Yayın Tarihi: 30.08.2024 10:45
Güncelleme Tarihi: 30.08.2024 10:45

Türkiye Ekonomi Ajandası ve Güncel Gelişmeler

Türkiye Ekonomi Ajandası ve Güncel Gelişmeler

1. Türkiye ekonomisi için yoğun bir Eylül ayı bekleniyor

2 Eylül'de açıklanacak yılın ikinci çeyreğine ait büyüme oranı ve ağustos ayı ihracat rakamlarına dikkatler yoğunlaşacak. Haziran ve Temmuz aylarına ilişkin verilere dayanarak dezenflasyon sürecinin başladığı belirtiliyor; ağustos ayı fiyat artışları ise 3 Eylül'de açıklanacak. Ekonominin üç yıllık yol haritasını içeren Orta Vadeli Program'ın eylül ayının ilk haftasında duyurulması planlanıyor. (Mert Davut/Ankara)

2. İstanbul'daki havalimanlarında yolcu sayısı arttı

Bu yılın ocak-temmuz döneminde İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanlarında 69 milyon 337 bin 172 kişi seyahat etti. Geçen yılın aynı dönemine göre uçan yolcu sayısı yüzde 9, icra edilen uçuşlar ise yüzde 5 oranında arttı. (Kenan Irtak/İstanbul)

3. Enflasyon düzeltmeleri hakkında bilgilendirme

2023 sonu itibarıyla ciro değeri 50 milyon liranın altında kalan işletmelerin enflasyon düzeltmesini 2024 yılı ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde yapmaları gerekmiyor. Beyanname vermiş olan işletmeler, 13 Eylül'e kadar herhangi bir ceza olmadan düzeltme yapabilir. Mükelleflere yardımcı olacak formüller üzerinde çalışmalar sürüyor; yasal düzenlemenin Ekim ayında TBMM gündemine gelmesi bekleniyor. (Serhat Tutak-Mert Davut/Ankara)

4. "HEAL Palestine" kurucusu uluslararası topluma çağrıda bulundu

Sosebee, uluslararası toplumun sivillere karşı askeri silah kullanımını durdurması gerektiğini belirtirken, "Ateşkes talep etmeli ve Filistin sorununu çözmeliyiz" dedi. Ayrıca, 7 Ekim'den sonra İsrail ordusunun faaliyetlerinin bir soykırıma dönüştüğünü vurguladı. (Büşranur Koca/Ankara)

5. Balıkçılar yeni sezonda palamut bekliyor

Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ramazan Özkaya, bu yıl kota uygulaması sayesinde balıkçının ne kadar avlayacağını bildiği için tezgahlardaki fiyatların daha dengeli olacağını dile getirdi. (Mustafa Çalkaya/Ankara)

6. Filistinli aktivist Amro, Filistinlilerin haklarını savundu

Amro, "7 Ekim'den sonra barışçıl protesto yapamıyoruz. Filistinli protestoculara şiddet uygulanıyor. Onları öldürüyorlar" şeklinde konuştu. (Muhammet Tarhan/İstanbul)

7. YKS'de başarılı olan arkadaşlar aynı okulu kazandı

Yabancı dil testi Almanca birincisi Sevgi Kırmızıbekmez, "Birlikte güzel bir süreç geçirdik. Şimdi Cerrahpaşa Tıp Fakültesine gidiyoruz" dedi. Sayısalda iyi bir derece elde eden Zehranur Döğenci, ailelerinin desteği sayesinde bu başarıyı elde ettiklerini belirtti. (Koray Taşdemir-Merve Köse/İstanbul)

8. E-ticarette okul alışverişi hareketliliği sürüyor

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği Başkanı Hakan Çevikoğlu, bu yıl kırtasiye ürünlerinde yaklaşık 10 milyar liralık bir e-ticaret alışverişi bekliyor. MediaMarkt Türkiye Kategori Direktörü Hakkı Orhun ise okul açılış dönemlerinde notebook ve tablet alımlarının artış gösterdiğini ifade etti. (Aylin Raha Aydın Kuş/İstanbul)

***

Anadolu Ajansı'nın yayınladığı haber, görüntü ve diğer bilgi içerikleri, abone olmayan kişiler tarafından kullanılamaz. Abonelerimiz de bu yayınları çoğaltamaz veya başka kurumlardaki aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında hukuki işlemler başlatma hakkımızı saklı tutuyoruz.