İklim Değişikliği ve Su Kaynakları Üzerindeki Etkileri
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Konukcu, Türkiye'de iklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkisiyle son 50 yılda 36 gölün tamamen kuruduğunu açıkladı. Konukcu, bu bilgileri, üniversitede düzenlenen 'Sürdürülebilir Tarım Uygulamaları ve Tohumculuk Konferansı' sırasında paylaştı.
Dünyada Su Sorunu
Prof. Dr. Konukcu, dünyada 2.5 milyar insanın sağlıklı suya ulaşamadığını vurgulayarak, her yıl 300-500 milyon ton ağır metal ve kirletici unsurların su kaynaklarına karıştığını belirtti. Ayrıca, birçok balık ve kuş türünün neslinin tehlikede olduğunu ifade etti.
Kuraklık ve Su Açığı
Nüfus artışının su tüketimini 6 kat artırdığını ve Türkiye'de son 50 yılda 36 gölün kurumasıyla birlikte 14 gölün de benzer bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu dile getirdi. İklim verilerine dayanarak, her 5-6 yılda normal bir kuraklığın, 12-16 yılda ise şiddetli kuraklığın yaşandığını aktardı.
Trakya ve Gelecek Su Sorunu
Trakya bölgesinin gelecekte su sorunları yaşayabileceğine dikkat çeken Konukcu, bu bölgedeki içme suyunun büyük bir kısmının yeraltı kaynaklarından sağlandığını açıkladı. Mevcut durumda Trakya'nın 141 milyon metreküp su açığı olduğunu, 2050 yılına doğru bu açığın en iyi koşullarda 500 milyon metreküpe yükselebileceğini belirtti.
Tohumculukta Türkiye'nin Yükselişi
Konferansta Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gençer de söz aldı. Gençer, Türkiye'nin tohumculuk alanında önemli bir konumda olduğunu, 2020 sonrası tohum ticaret hacminin 73,1 milyar dolara yükseldiğini ifade etti.
Türkiye’nin Tohum İhracatı
Yıldıray Gençer, Türkiye'nin tohum ticaret hacminin 1.5-2 milyar dolar arasında olduğunu ve bu alanda dünyada ilk 10 içinde yer aldığını ekledi. Ülkenin kendi kendine yeterli hale geldiğini ve 117 ülkeye tohum ihraç ettiğini de sözlerine ekledi.
Konferans, akademisyenlerin sunumlarının ardından sona erdi.
Tekirdağ'da Namık Kemal Üniversitesi tarafından "Sürdürülebilir Tarım Uygulamaları ve Tohumculuk Konferansı düzenlendi. Namık Kemal Üniversitesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Konukcu, burada konuşma yaptı.
Tekirdağ'da Namık Kemal Üniversitesi tarafından "Sürdürülebilir Tarım Uygulamaları ve Tohumculuk Konferansı düzenlendi. Namık Kemal Üniversitesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Konukcu, burada konuşma yaptı.