DOLAR
35,14 0,16%
EURO
36,54 0,29%
ALTIN
2.967,48 -0,16%
BITCOIN
3.472.808,97 0,24%

Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi, TBMM Adalet Komisyonunda Görüşülmeye Başlandı

Türkiye Adalet Akademisi'nin yapısını ve görevlerini düzenleyen kanun teklifi TBMM Adalet Komisyonu'nda değerlendiriliyor.

Yayın Tarihi: 25.12.2024 17:06
Güncelleme Tarihi: 25.12.2024 17:06

Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi, TBMM Adalet Komisyonunda Görüşülmeye Başlandı

Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi Görüşülmeye Başladı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonunda, Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi'nin görüşmelerine başlandı. Teklifin ilk imza sahiplerinden AK Parti Ankara Milletvekili Murat Alparslan, kanunun hakim ve savcı yardımcılarının meslek öncesi eğitimlerinin güçlendirilmesine katkı sağlayacağını belirtti.

Komisyon Toplantısı

TBMM Adalet Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel başkanlığında toplandı. Yüksel, Türkiye Adalet Akademisi'nin, adalet teşkilatının özgün ve yenilikçi yapısına önemli katkılar sağladığını vurguladı. Nitelikli hakim ve savcıların yetiştirilmesinin hayati önem taşıdığını ifade eden Yüksel, Akademi'nin bu süreçte vazgeçilmez bir role sahip olduğunu açıkladı.

Teklifin İçeriği

30 maddeden oluşan teklifte, Türkiye Adalet Akademisi'nin teşkilat yapısının Başkanlık ve Eğitim Kurulu olarak iki organa ayrılacağı aktarıldı. Akademi bünyesinde Hukuk Araştırmaları Merkezi kurulacağını da vurgulayan Yüksel, meslekte fiilen 8 yılını doldurmuş hakimler ve savcıların, Akademi'de ders verebileceğini kaydetti.

Bağımsız Yargı Vurgusu

Teklifin ilk imza sahiplerinden Murat Alparslan ise, bağımsız ve tarafsız bir yargı sisteminin güçlendirilmesinin önemini vurguladı. İktidarları döneminde hukuk devleti ilkesini güçlendirmek için gerçekleştirilen çalışmalara dikkat çeken Alparslan, Yargı Reformu Strateji Belgesi ve İnsan Hakları Eylem Planı çerçevesinde çeşitli uygulamaların hayata geçirildiğini belirtti.

Bu kapsamda, hakim ve savcı adaylığının kaldırılarak yardımcıların yetiştirilmesi süreçlerinin başlatıldığını ifade eden Alparslan, teklifin adil, bağımsız ve tarafsız bir yargı sistemi için gerekli eğitimlerin sağlanmasına katkıda bulunacağını açıkladı.

Muhalefet Partilerinin Görüşleri

Komisyonda yapılan görüşmelerde, muhalefet partilerinden milletvekilleri teklifin Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle usul tartışması açılmasına ilişkin önergelerini sundu. CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, yeni asgari ücretin açıklanan yoksulluk sınırının altında kaldığını belirterek, teklifin geri çekilmesini talep etti. DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan da benzer şekilde teklifin Anayasa'ya uygun olmadığını ifade etti. MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk ise teklifin Anayasa'ya aykırı olmadığını ve Türkiye Adalet Akademisi'nin etik eğitim vermesi gerektiğini savundu.