Türk Yükseköğretiminde Önemli Başarı
Türk yükseköğretim sistemi, Avrupa Yükseköğretim Alanı (AYA) 2024 Bologna Süreci Raporu'na göre, belirlenen 18 temel göstergenin 9'undan tam puan aldı. Yükseköğretim Kurulu'ndan (YÖK) yapılan açıklamada, Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan bu raporun, Türkiye'nin yükseköğretimdeki güçlü performansını ortaya koyduğu belirtildi.
Raporun Detayları
İlk kez Türkçe yayımlanan ve 5 puan üzerinden değerlendirilen raporda; eğitim seviyeleri, tanıma, kalite güvencesi, yükseköğretimin sosyal boyutu ve uluslararasılaşma gibi unsurlar ele alındı. Türkiye, özellikle "AKTS Uygulamalarının Dış Kalite Güvencesiyle İzlenme Durumu" ve "Uluslararası Hareketlilik Programına Katılan Öğrenci Gruplarının Desteklenmesi" gibi unsurlarda tam puan almayı başardı.
YÖK Başkanı Erol Özvar'ın Değerlendirmesi
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, bu raporun Türk yükseköğretiminin kapasitesini ortaya koyduğunun altını çizerek, Türkiye'nin uluslararası alanda daha güçlü bir konum elde ettiğini ifade etti. Özvar, Türkiye'nin yükseköğretim alanındaki ilerlemelerinin, diğer ülkeleri geride bıraktığını ve başarılı bir performans sergilendiğini belirtti.
Özvar, Bütün Göstergelerin Değerlendirilmesi Yapılacak
Özvar, tam puan alınan göstergeler için gerekli önlemlerin alınarak Türkiye'nin başarısının artırılmasının hedeflendiğini vurguladı. Raporun, yükseköğretimin performansını artırmak ve güçlü yönleri korumak amacıyla bir temel teşkil edeceğini dile getirdi.
Türkiye'nin Yükseköğretim Profili
Raporda, Türkiye'nin yükseköğretimde eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık sorunlarını çözmek için uygun mekanizmalara sahip olduğu vurgulandı. Ayrıca, Türkiye, AYA ülkeleri arasında en fazla yükseköğretim öğrenci sayısına sahip ülke konumunda. Akademik personel sayısında %15,1 oranında artış ve kadın akademik personel oranının da AYA ortalamasına yaklaşması dikkat çekti.