DOLAR
34 0%
EURO
37,85 0%
ALTIN
2.819,68 0%
BITCOIN
1.971.370,27 0%

Türk Veteriner Hekimleri Birliği'nden açıklama geldi: Yasalaşsa dahi uygulamayacağız

Sokak hayvanlarına yönelik Meclis’e gelecek olan yasa tasarılarıyla ilgili tartışmalar hala sürerken, Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) yeni bir açıklama yaptı.

Yayın Tarihi: 24.05.2024 17:24
Güncelleme Tarihi: 24.05.2024 17:24

Türk Veteriner Hekimleri Birliği'nden açıklama geldi: Yasalaşsa dahi uygulamayacağız

Meclis’e sunulacak olan yeni bir yasa ile birlikte sokak hayvanlarının uyutulması gündemde şok etkisi yaratırken, kararla ilgili Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) açıklama yaptı. Hayvanların uyutularak öldürülmesini içeren yasa tasarısının kabul edilmesi durumunda dahi uygulama yapmayacaklarını aktaran TVHB, yasaya tepki göstererek karşı çıktı. Bugün yaşanan problemin de Hayvanları Koruma Kanunu’nun gerekliliklerinin yerine getirilmemesi nedeniyle meydana geldiğini kaydetti. Veterinerlerin, yasa teklifi Meclis’te kabul edilse dahi sağlıklı hayvanların ötenazisini gerçekleştirmeyeceklerini vurguladı. Ayrıca durumun hekimler açısından etik, insani ve vicdani olmadığını da ekledi. 

Taslakta yer alan önerilerin sahadan ve bilimsellikten uzak olduğunu vurgulayan veteriner hekimler, söz konusu değişikliklerin toplum vicdanı için de rahatsız edici olduğunu kaydetti. Hayvan Koruma Kanunu’nda yer alan 5199 maddesine dikkat çeken TVHB yerel yönetimlerin geçici bakım evleri kurup burada hayvan rehabilitasyonu yapması gerektiğini vurguladı. Ayrıca hayvanların burada aşılanarak yaşadıkları bölgeye bırakılacağının belirtildiğini de anımsattı. 

Veteriner hekimler hayvanların yalnızca seçim zamanlarında hatırlandığına dikkat çekerek, kanuna uygun denetimlerin yapılmadını ve gerekenli bütçenin ayrılmadığını belirtti. Ayrıca, sağlıklı bir hayvana ötanazi yapmanın katliamdan başka bir şey olmadığı vurgulanarak açıklama tamamlandı.