DOLAR
34,08 -0,06%
EURO
38,09 -0,35%
ALTIN
2.830,52 -1,04%
BITCOIN
2.117.767,12 -3,1%

Türk-İŞ açıkladı! Asgari ücret 24.609 TL’mi olacak

Türk-İş tarafından ay ay değerlendirmeler sunulmaya devam ediyor. Bu kapsamda açlık sınırı açıklaması ve kişi başına düşen maliyet hesaplamaları yakından takip ediliyor.

Yayın Tarihi: 31.05.2024 21:14
Güncelleme Tarihi: 31.05.2024 21:14

Türk-İŞ açıkladı! Asgari ücret 24.609 TL’mi olacak

Türk-İş tarafından ay ay değerlendirmeler sunulmaya devam ediyor. Bu kapsamda açlık sınırı açıklaması ve kişi başına düşen maliyet hesaplamaları yakından takip ediliyor. Bu konuda ülkede en düşük taban maaş olarak bilinen asgari ücret konusunda çeşitli spekülasyonlar devam ediyor. En son Ocak ayında zam alan asgari ücretliye yapılan zamdan Temmuz ara zammının olmayacağı açıklaması sendikaları da harekete geçirmiş gibi duruyor. Türk-İş'in en son yayınladığı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçları dikkat çekiciydi. Dört kişilik bir aile için hesaplanan açlık sınırı, asgari ücretin üzerine çıkarak 18.969 TL'ye yükseldi.

TÜRK-İŞ ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Temmuz ayında asgari ücret için yapılan ara zam görüşmeleri sonuçsuz kalırken, asgari ücretli çalışanın maaşının stabil olarak kalacağı belirtildi ve asgari ücret 17.002 TL olarak ödenmeye devam edeceği açıklandı.

tll

 Türk-İş'in her ay düzenli olarak yaptığı "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması", 2024 yılı Mayıs ayı için de tamamlandı. Yapılan hesaplama sonuçlarına göre dört kişinin yaşadığı hanede açlık sınırının 18.969 TL olarak şekillenirken, yoksulluk sınırının ise 61.788 TL olduğu belirtildi.

Yapılan açıklama kapsamında, temel gıda, ürün ve hizmet zamlarının devam ettiği ifade edilirken, özellikle de bu durumdan dar gelirli ve orta gelirli hanelerin etkilendiği de açıklamada yer aldı. Ocak ayından bu yana sürekli olarak yaşanan artışların yukarıda bahsi geçen kesimdeki bireylerin alım gücünü düşürdüğü ifsde edilirken, toplumdaki her hanenin bu durumdan olumsuz etkilendiği ifade edildi.

tll

Açıklamada ayrıca, bekar bir çalışanın yaşam maliyetinin aylık 24.609,50 TL'ye yükseldiği de notlara geçti. Bu kapsamda hanesini geçindirmeye çalışan bireyin, tek başına yaşam maliyeti 24,609 TL olarak açıklanırken, Sosyal medya da en az asgari ücretin Temmuz ayında bu tutarda olması gerekliliği savunuldu. TÜİK tarafından ay ay hesaplanan bu oran ve rakamların git gide artması ülke genelinde yaşam standartlarının zorlaştığını ve insanların daha fazla ekonomik zorluklarla karşı karşıya kaldığını gösterirken, bu artışların alım gücüne olan olumsuz etkisi karşısında asgari ücrete Temmuz ayında ara zam yapılması gerekliliği de savunuluyor.