Türkiye'nin 3 üniversitesinde çalışmalarına devam eden akademisyenler, zengin Türkiye faunasında yeni bir türü daha keşfetti. Türkiye'deki endemik tür sayısının Avrupa'ya kıyasla aynı miktarda balık türünü içerdiği belirlenirken, yapılan keşifle birlikte dünyadaki en fazla çeşit çöpçü balığının Türkiye'de bulunduğu anlaşıldı. İşte Türk bilim insanlarının yaptığı yeni keşif...
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Salim Serkan Güçlü, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinden Prof. Dr. Davut Turan, Doç. Dr. Gökhan Kalaycı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi akademisyenlerinden Doç. Dr. Sadi Aksu yeni bir çöpçü balık türünü tanımladı.
Dr. Salim Serkan Güçlü tarafından yapılan yazılı açıklamada Türkiye’de toplam 430 civarında iç su balığı türü olduğunu kaydederek bunların yüzde 50’sinin endemik tür olduğunu vurguladı. Konya kapalı havzasının balık tür çeşitliliği açısından yüzde 65 endemik türle en zengin olan havza olduğunu belirten Güçlü, bu oranın Burdur’da yüzde 54, Büyük Menderes’te yüzde 42, Van Gölü’nde yüzde 40, Antalya’da yüzde 36 olduğunu ifade etti.
Anadolu ve Avrupa’da yaşayan iç su balıklarının sayısal durumlarını da kıyaslayan Güçlü, hemen hemen aynı sayıda balık türü olduğunu belirtti. Çöpçü balıklarının Ege ve Akdeniz bölgelerindeki yayılış alanlarını ve korunma durumlarını da inceleyen akademisyenler, Balıkesir’in Havran ve Karınca derelerine yeni bir tür keşfetti.
Söz konusu çöpü türe ise dünya balık faunasına büyük katkılar sunan İsviçreli bilim insanı Dr. Maurice Kottelat'a atfen, "Oxynoemacheilus kottelati" ismi verildi. Popüler bilim dergisi "Zoosystematics and Evolution" üzerinden de yayımlanan keşif, tüm dünyanın ilgisini çekti. Ayrıca rakamlar, 49’a ulaşan çöpçü balıklarının 37’sinin Türkiye’de olduğu gerçeğini ortaya koydu.