TÜBİTAK aracılığıyla Türk araştırmacılar, Avrupa'daki meslektaşlarıyla birlikte beyin hastalıklarına karşı ortak projeler yürütecek. Yeni başlatılan Nörodejeneratif Hastalık Araştırmaları Ortak Programı (JPND) çerçevesinde, Alzheimer, Parkinson, SMA gibi hastalıkların tedavi süreçlerine yönelik tedavi yöntemleri keşfedilecek.
Dünya genelinde artan teknolojik imkanlarla birlikte, beyin ve sinir hastalıkları üzerinde yapılan araştırmaların önemi daha da artıyor. Bu kapsamda, projelere TÜBİTAK aracılığıyla 225 bin avroya kadar destek sağlanacak. Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların araştırmalarının yanı sıra, hastaların bakım kalitesini artıracak projelere de özel önem verilecek.
Yeni proje çağrısı ile özellikle orta ve geç evre hastalıkları hedef alan sağlık ve sosyal bakım harcamalarına odaklanan projelere öncelik tanınacak. Proje önerilerinin demenst, prion hastalıkları, motor nöron hastalıkları ve diğer nörodejeneratif hastalıkları hedef alması bekleniyor.
Ayrıca, sosyobilişsel testlerin kullanımına yönelik standartların geliştirilmesi ve kişi merkezli sağlık yaklaşımlarının oluşturulması gibi konular da projelerde önem taşıyan unsurlar arasında bulunuyor.
Proje konsorsiyumlarının, en az 3, en fazla 6 ülkenin katılımını gerektirdiği belirtilirken, projelerin süresi maksimum 3 yıl olacak. Yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri, kamu kuruluşları ve özel sektör temsilcileri projelere başvurabilecek.
Hayata geçirilecek projeler, 2026 yılında başlayacak ve Türkiye'den sunulan projeler, TÜBİTAK Uluslararası Araştırma Fonlarından yararlanma kapasitesinden faydalanacak. Proje önerileri için son tarihler 4 Mart ve 12 Mart olarak belirlenmiş durumda.