DOLAR
34,15 -0,16%
EURO
38,02 0,27%
ALTIN
2.885,87 -0,39%
BITCOIN
2.158.131,97 -0,06%

Tunus'ta Seçim Yasasında Değişiklik Önerisine Yargıdan Tepki

Tunus Hakimler Derneği, seçim denetimi yetkisinin Temyiz Mahkemesi'ne devredilmesine yönelik yasa değişikliğini kınadı.

Yayın Tarihi: 23.09.2024 18:21
Güncelleme Tarihi: 23.09.2024 18:21

Tunus'ta Seçim Yasasında Değişiklik Önerisine Yargıdan Tepki

Tunus'ta Seçim Sürecinde Yargı Kurumlarına Tepkiler

Tunus Cumhuriyeti'nde yaklaşan seçimlerle birlikte, Hakimler Derneği, seçim sürecinde önemli bir değişiklik önerisine karşı çıkarak bir açıklama yayınladı.

Hakimler Derneği'nden Sert Tepki

Tunus Hakimler Derneği, seçimlerin denetlenmesinin İdare Mahkemesi’nden Temyiz Mahkemesi'ne devredilmesini içeren yasa değişikliği önerisini şiddetle kınadı.

Dernekten yapılan yazılı açıklamada, "İdare Mahkemesi ve Sayıştay, 2019 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimleri dahil, geçmiş seçimlerde tarafsızlıklarını kanıtlamış olmalarına rağmen, yetkilerinin geri alınmasına yönelik bu girişimi yersiz buluyoruz. Yargı kurumu için tanımlanan yetki aşımı girişimlerini de kesin bir dille reddediyoruz" ifadeleri yer aldı.

Yasa Teklifinin Anlamı

Açıklamada, söz konusu yasa değişikliğinin "yargıya hakaret, hukukun üstünlüğü ve demokratik sistem ilkelerine bir darbe" anlamını taşıdığı vurgulandı.

Seçim Süreci ve Adaylık İtirazları

Halk Meclisi'nde 20 Eylül'de yapılan toplantıda, 6 Ekim'de gerçekleştirilecek olan cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde 33 milletvekili tarafından bu öneri gündeme getirilmişti.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Faruk Buasker, 10 Ağustos tarihinde yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 17 adaydan sadece 3'ünün başvurusunun kabul edildiğini açıkladı. Bu adaylar arasında mevcut Cumhurbaşkanı Kays Said ile diğer iki adayın isimleri yer alıyor.

İtiraz Süreci ve Mahkeme Kararları

Adaylıkları reddedilen bazı isimler, Tunus İdare Mahkemesi'ne itirazda bulunmuştu. 2 Eylül'deki kararında mahkeme, bazı eski siyasi figürlerin adaylıklarında engel olmadığına hükmederken, Yüksek Seçim Kurulu, bu kararların kendilerine ulaşmadığı gerekçesiyle belirledikleri 3 adayı ilan ettiler.

İdare Mahkemesi, 14 Eylül'de, önceki yargı kararına müdahale edilmeden, reddedilen 3 adayın onaylanması gerektiğini belirtmişti.

Tunus'un siyasi atmosferindeki belirsizlikler, seçim sürecine girmesiyle birlikte daha da derinleşiyor ve bu durum, demokratik süreçlerin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi açısından kaygı uyandırıyor.