DOLAR
33,99 0,21%
EURO
38,09 -0,19%
ALTIN
2.870,53 0,14%
BITCOIN
2.158.280,72 -0,55%

Tunus'ta Seçim Denetleme Yetkisi Protesto Edildi

Tunus'ta İdare Mahkemesi'nden Temyiz Mahkemesi'ne devredilen seçim denetleme yetkisi, halkın tepkisini topladı.

Yayın Tarihi: 22.09.2024 23:58
Güncelleme Tarihi: 22.09.2024 23:58

Tunus'ta Seçim Denetleme Yetkisi Protesto Edildi

Tunus'ta Seçim Sürecine Tepkiler Artıyor

6 Ekim'de gerçekleştirilecek olan cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi, Tunus'ta önemli bir tartışma gündeme geldi. Ülkede seçim denetleme yetkisi, İdare Mahkemesinden Temyiz Mahkemesi'ne devredilmesi önerisi, geniş bir protestoya yol açtı.

Protestolar Düzene Gelerek Sürüyor

Başkent Tunus'ta, insan hakları dernekleri ve bazı siyasi partilerin koordinesinde gerçekleştirilen gösteride, 33 milletvekilinin bu öneriyi sunmasının ardından kalabalık bir grup toplandı.

Göstericiler, "Diktaya hayır, zulme hayır" ve "Yargının görevlendirilmesine hayır" gibi sloganlar atarak, yargıya müdahale edildiğini ve özgürlüklerin kısıtlandığını dile getirdi. Eylemciler, seçimlerin şeffaf bir şekilde yapılmasını talep ettiler.

Adaylık Sürecine Dair Gelişmeler

Tunus Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Faruk Buasker, 10 Ağustos tarihinde yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanlığı için 17 adaydan yalnızca 3'ünün başvurusunun kabul edildiğini belirtmişti. Bu seçimde Cumhurbaşkanı Kays Said, Halk Hareketi lideri Zuheyr el-Mağzavi ve Ayaşi Zamal yarışacak.

Adaylıkları kabul edilmeyen bazı isimler, Tunus İdare Mahkemesine başvuruda bulundu. 2 Eylül'de verilen kararda, eski hükümet koalisyonunun bazı üyelerinin adaylıklarda bir engel bulunmadığı ifade edilmiştir.

Yüksek Seçim Kurulu'nun İtirazı

Ancak, seçim kurulu, kendilerine ulaşan mahkeme kararlarının yokluğuna dayanarak önceden belirlenen 3 adayın yarışacağını duyurdu. Ayrıca, İdare Mahkemesi 14 Eylül'de, yargı kararına rağmen Yüksek Seçim Kurulu'nun 3 Ekim'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine başvuruları reddedilen 3 kişinin adaylıklarının onaylanması için çağrıda bulundu.