DOLAR
34,42 -0,22%
EURO
36,37 -0,32%
ALTIN
2.836,5 -0,06%
BITCOIN
3.024.258,02 -0,1%

TÜBİTAK 3 yeni proje için çağrı yapıp açıkladı! 450 milyon dolarlık bütçe ayrıldı

TÜBİTAK, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yeni bir iş birliğine daha imzayı attı! 3 farklı proje duyuran TÜBİTAK, projelerin finansman desteklemelerinin yüksek oranlı olduğuna dikkat çekerken, detaylar da netleşti. İşte TÜBİTAK'ın yeşil ve teknoloji odaklı 3 yeni çağrısı...

Yayın Tarihi: 30.07.2024 14:17
Güncelleme Tarihi: 30.07.2024 14:17

TÜBİTAK 3 yeni proje için çağrı yapıp açıkladı! 450 milyon dolarlık bütçe ayrıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın koordinasyonunda, Dünya Bankası desteğiyle yürütülen Türkiye Yeşil Sanayi Projesi'ne 450 milyon dolarlık finansman tahsis edildi. Bu projede, TÜBİTAK ve KOSGEB iş birliğiyle sanayinin yeşil dönüşümü desteklenirken, sadece Yeşil İnovasyon değil çeşitli alanlarda projeler de duyuruldu. Projenin 5 yıl boyunca devam edeceği ve dört ana bileşenden oluşacağı aktarılırken, TÜBİTAK, projede 175 milyon dolarlık finansman ile sanayinin yeşil dönüşümünü destekleyeceğini kaydetti. 

İşte TÜBİTAK’ın merak edilen Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentörlük Çağrısı, Patent Tabanlı Teknoloji Transferi Destekleme Çağrısı ve Siparişe Dayalı Ar-Ge Projeleri İçin KOBİ Destekleme Çağrısı projelerinin tüm detayları… 

Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentörlük Çağrısı

Proje kapsamında açılan çağrılardan biri de Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentörlük Çağrısı olarak adlandırdı. Bu proje, KOBİ’lerin firma seviyesinde teknoloji ve yenilik gereksinimlerinin belirlenmesi için uzman desteği sağlamayı amaçladığından, program kapsamında KOBİ’lerin aşağıdaki konularda çözüm ortaklarından hizmet almaları bekleniyor: 

  • KOBİ’lerin yeşil dönüşüm konusunda mevcut durumlarının belirlenmesi
  • Boşluk analizi yapılarak iyileşme sağlanacak başlıkların belirlenmesi
  • Gereksinimlerin sağlanması için uygun çözümlerin geliştirilmesi
  • Çözümlerin hayata geçirilmesine yönelik yol haritalarının oluşturulması
  • Yol haritalarının uygulanmasında KOBİ’lere rehberlik yapılması

Bu hizmetlerin yüzde 90’ının TÜBİTAK tarafından hibe destek olarak karşılanacağı aktarıldı. Projelerin süresinin ise en fazla 6 ay olup, proje bütçesinin KDV hariç 210.000 TL olarak belirlendiği vurgulandı.

Tübitak

Patent Tabanlı Teknoloji Transferi Destekleme Çağrısı

Yeşil sanayi projesi kapsamında TÜBİTAK tarafından açılan diğer bir çağrı ise Patent Tabanlı Teknoloji Transferi Destekleme Çağrısı oldu. Bu çağrı, firmaların teknoloji danışmanlığı, kapasite veya durum analizi, mevcut problemlerin tespiti ve çözüm yaklaşımları gibi konularda uzman kuruluşlardan hizmet almalarını kapsayan bir proje oldu. Çağrıya ise Türkiye’de bulunan yerleşik sermaye şirketleri başvurabilecekleri vurgulandı. 

Siparişe Dayalı Ar-Ge Projeleri İçin KOBİ Destekleme Çağrısı

TÜBİTAK'ın açtığı bir diğer önemli çağrı ise Siparişe Dayalı Ar-Ge Projeleri İçin KOBİ Destekleme Çağrısı olarak öne çıktı. Bu çağrı, müşteri kuruluşların Ar-Ge’ye dayalı çözümler geliştirmesi amacıyla tedarikçi kuruluşlarla iş birliği yapmalarını teşvik etmek üzere başlatıldı. Proje kapsamında, müşteri ve tedarikçi kuruluşlar iş birliği anlaşması yaparak projelere ortak başvuruda bulunabilecekler.

Desteklenen giderler hangileri? 

Proje kapsamında, tedarikçi kuruluşların ürün/süreç geliştirme aşamasındaki personel, seyahat, danışmanlık, hizmet alımı, alet, teçhizat, yazılım, yayın alım giderleri gibi çeşitli giderleri desteklenmektedir. Ayrıca, müşteri kuruluşların yönetim, kalite, test, validasyon ve ürünün sahada doğrulanması gibi faaliyetlerde bulunan proje personelinin giderleri de desteklenmektedir.

Başvurular ve proje süreleri ne kadar? 

Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentörlük Programı kapsamında, KOBİ'ler uzman desteği alacakları çözüm ortaklarını belirledikten sonra başvurularını TÜBİTAK'a sunabilecekler. Başvurular, çevrimiçi olarak PRODİS üzerinden yapılacak. Yeşil İnovasyon Teknolojik Mentörlük Çağrısı 16 Mayıs 2024 itibarıyla başvuruya açılırken, Patent Tabanlı Teknoloji Transferi Destekleme Çağrısı 2022’den bu yana devam ediyor. Siparişe Dayalı Ar-Ge Projeleri için KOBİ Destekleme Çağrısı ise yine 2022’den bu yana devam ediyor. 

Yeşil teknoloji İçin 20 milyon dolarlık bütçe ayrıldı! 

Türkiye Yeşil Sanayi Projesi içerisinde "Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentörlük Programı" bileşenine 20 milyon ABD doları bütçe ayrıldı. Proje süresi içerisinde bu kaynağın tükenene kadar ilgili çağrının açık kalacağı öngörülüyor. TÜBİTAK'ın sağladığı bu destekler, KOBİ'lerin yeşil dönüşüm ve Ar-Ge çalışmalarında önemli bir rol oynayacak ve Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmasına katkıda bulunacak.