Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Trump'ın Yahudi seçmenlere yönelik tartışmalı sözleri tepki çekti

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın, ABD'de Demokrat Partiye oy veren Yahudileri hedef alan açıklamaları tepki çekti.

Yayın Tarihi: 19.03.2024 20:02
Güncelleme Tarihi: 19.03.2024 20:02

Trump'ın Yahudi seçmenlere yönelik tartışmalı sözleri tepki çekti

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın, ABD'deki Demokrat Partiye oy veren Yahudi seçmenleri hedef alan sözleri büyük tartışmalara neden oldu. Trump, eski danışmanı Sebastian Gorka'ya verdiği mülakatta, Demokratlara oy veren Yahudilerin İsrail'den ve dinlerinden nefret ettiklerini iddia etti.

Trump'ın Skandal Nitelendirdiği Sözleri

Donald Trump, eski danışmanı Sebastian Gorka'ya verdiği mülakatta, Demokrat Partiye oy veren Yahudileri hedef aldı. Trump, "Gerçekte onların İsrail'den nefret ettiğini düşünüyorum. Demokrat Parti, İsrail'den nefret ediyor" ifadelerini kullandı. Daha da ileri giderek, "Demokratlara oy veren herhangi bir Yahudi, dininden nefret ediyor demektir. İsrail hakkındaki her şeyden nefret ediyorlar. Kendilerinden utanmaları gerekiyor çünkü İsrail yok edilecek" şeklinde konuştu.

Tepkiler Çığ Gibi

Trump'ın bu sözleri Beyaz Saray'dan başlayarak geniş tepki topladı. Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Andrew Bates, Trump'ın ifadelerini "iğrenç ve mantıksız antisemitik söylem" olarak nitelendirerek, "Vatandaşlarımızı tehdit eden zehirli, yanlış basmakalıpları yaymanın hiçbir haklı gerekçesi yoktur" dedi. ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Chuck Schumer da Trump'ı "son derece partizan ve nefret dolu sözler sarf etmekle" suçlayarak, "İsrail'i partizan mesele haline getirmek, yalnızca İsrail'e ve ABD-İsrail ilişkilerine zarar verir" ifadesini kullandı. ABD'deki Hakaretle Mücadele Birliği (ADL) Başkanı Jonathan Greenblatt da Trump'ı "Yahudileri belirli bir partiye oy verebilecekleri için dinlerinden nefret etmekle suçlamak karalayıcıdır ve açıkça yanlıştır" şeklinde eleştirdi.