ABD'nin 47. Başkanı Donald Trump'ın enerji politikalarında köklü değişikliklere gitmesi bekleniyor. Yemin töreniyle birlikte Trump'ın, petrol ve gaz üretimini jeopolitik avantaj sağlamak amacıyla kullanacağını öne süren uzmanlar, özellikle fosil yakıt sektörüne yönelik vergi indirimleri ve kamu arazilerinin enerji üretimine açılması gibi adımların planlandığını belirtiyor.
Bunun yanı sıra Trump, ABD'yi Paris İklim Anlaşması'ndan yeniden çekmeyi ve, Joe Biden döneminde geri getirilen çevre politikalarını tersine çevirmeyi hedefliyor. Yemin töreninde, “Elektrikli araç zorunluluğunu ilk günden sona erdireceğim” diyen Trump, ayrıca araç emisyonlarını sınırlayan düzenlemeleri de kaldırmayı planlıyor.
Brookings Enstitüsü Enerji Güvenliği ve İklim İnisiyatifi Müdürü Samantha Gross, Trump yönetiminin seçim kampanyası sırasında fosil yakıt üretimini önceliklendirme niyetini açıkça ifade ettiğini belirtti. Gross, “ABD’de petrol ve gaz üreten şirketler, kendi iş pozisyonlarına ve fiyat tahminlerine göre karar alır; bu nedenle başkanın üretimi artırma konusundaki yetkileri sınırlıdır” ifadelerini kullandı.
Eski ABD Başkanı Biden’ın, fosil yakıt üretiminin jeopolitik avantaj sağlayabileceğini fark ettiğine de vurgu yapan Gross, “Trump yönetimi, petrol ve gaz üretimimizden jeostratejik anlamda faydalanabilir” dedi. Özellikle, Rusya'nın Ukrayna üzerinden doğalgaz tedarikini kesmesinin ardından ABD LNG’sinin Avrupa’ya katkısı dikkat çekiyor.
Sara Vakhshouri ise Trump'ın fosil yakıtlara yönelik düzenlemeleri ve işletme maliyetlerini düşürerek ABD'de kaya gazı üretimini artırabileceğini kaydediyor. Vakhshouri, “Trump, İran’a yönelik daha sıkı yaptırımlar uygulayarak ülkenin petrol ihracatını önemli ölçüde azaltabilir” dedi.
Uzmanlar, Trump’ın enerji politikalarının nasıl şekilleneceğini izlemeye devam ederken, mevcut elektrikli araç zorunluluklarının yeniden gözden geçirilebileceğini öngörüyor.