Trump’ın Başkanlığı ve Fosil Yakıt Üretimi
Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) 47. Başkanı seçilen Donald Trump'ın, fosil yakıt üretiminde artışa yol açabilecek politikalarının, küresel iklim değişikliği ile mücadeleyi olumsuz etkileyebileceği düşünülüyor.
ABD'de 5 Kasım'daki başkanlık seçimlerini Donald Trump'ın kazanmasının ardından, Washington yönetiminin politikalarında ne gibi değişiklikler olacağı tartışmaları sürerken, iklim politikalarının da gündemde olduğu dikkat çekiyor.
İklim Düzenlemelerine Karşı Duruş
Trump'ın 2017-2021 yılları arasındaki ilk başkanlık döneminde, iklim düzenlemelerine karşı çıkan yaklaşımı ve ABD'yi Paris Anlaşması'ndan çekmesi, temiz enerji politikalarına karşı bir duruş sergilediğini gösteriyor.
Kısa bir süre önce, Azerbaycan'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı'na (COP29) Biden yönetiminin müzakerecileri katıldı. Ancak, bu görüşmelerin Trump yönetimi için bağlayıcı olmayacağı öngörülüyor.
Küresel Enerji Piyasası Üzerindeki Etkiler
Myndos Global Solutions'ın kurucusu ve uluslararası çevre politikaları danışmanı Dr. Onur Kolçak, küresel enerji piyasalarında yenilenebilir enerji yatırımlarının devam etmesi gerektiğine vurgu yaparak, fosil yakıtların ön planda olacağı bir döneme geçiş yapılabileceğini belirtti.
Kolçak, Trump'ın dönemiyle birlikte ABD'nin yüksek oranda enerji üretimi yarışı içinde olacağını ve bunun fosil yakıt üretimini artıracak şekilde gelişeceğini ifade etti. Ayrıca, Soğuk Savaş dönemi benzeri bir enerji üretimi yarışı yaşanabileceğini, burada başrolü ABD ve Çin'in üstleneceğini belirtti.
İklim Politikaları ve Genç Seçmenler
Genç seçmenlerin çevre konusunda daha duyarlı hale geldiğini ifade eden Kolçak, bu durumun pek çok politikacının çevre politikalarını göz önüne almasına neden olduğunu söyledi. Ancak sanayi ve ekonomik gerçeklerin, çevre sorunları ile mücadele konusunu arka planda bıraktığını vurguladı.
Trump'ın iklim değişikliğiyle mücadele konusunda aktif adımlar atmayı ummadığını belirten Kolçak, aynı zamanda, ondan önce de iklim planlarının etkin bir şekilde hayata geçirilmediğini hatırlattı.
Yeşil Dönüşümün Geleceği
İstanbul Portfoy Makro Stratejisti Berk Dinçtürk, Trump'ın gümrük vergilerini artırma, üretimi ABD'ye çekme gibi planlarının yanı sıra, yeşil enerjiye mesafeli bir profil sergilediğini ifade etti. Dinçtürk, Trump'ın dört yıllık görev süresinin iklim kriziyle mücadelede kalıcı bir etki bırakmayacağını ileri sürdü.
Küresel ölçekte yeşil enerji dönüşümünün ABD'de ivme kaybetse bile devam edeceğini belirten Dinçtürk, yüksek petrol fiyatlarının alternatif enerjiye geçişi zorunlu kılabileceğini ve bu geçişin pek çok ülkenin iklim krizi ile başa çıkma çabalarını etkileyebileceğini dile getirdi.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.