DOLAR
34,26 0,12%
EURO
37,47 0,16%
ALTIN
2.931,01 -0,09%
BITCOIN
2.214.915,62 -3,14%

Trump'a Suikast Girişiminde Bulunan Şüpheli Gözden Kaçtı

ABD hükümetinin Ukrayna'ya giden Amerikalılara yönelik izleme çalışması, Trump'a suikast girişiminde bulunan Routh'un gözden kaçmasıyla sorgulanmaya başlandı.

Yayın Tarihi: 27.09.2024 11:01
Güncelleme Tarihi: 27.09.2024 11:01

Trump'a Suikast Girişiminde Bulunan Şüpheli Gözden Kaçtı

Trump'a Suikast Girişimi ve İstihbarat Eksiklikleri

Amerika Birleşik Devletleri'nde, eski Başkan Donald Trump'a suikast teşebbüsünde bulunan Ryan Wesley Routh'un istihbarat yetkililerinin dikkatinden kaçtığı iddia edildi. FBI'nın Routh'u gözlemlemekte yetersiz kaldığı belirtilirken, bu durum ABD'nin izleme çalışmalarının etkinliğini sorgulattı.

Ukrayna'dan Dönen Amerikalılar Üzerine Çalışmaları

ABD federal hükümeti, Ukrayna'ya gidip savaştan dönen Amerikalıları, olası şiddet eğilimleri sebebiyle izleme altına almak için kurumlar arası bir çalışma başlatmıştı. Politico dergisinin haberine göre, İç Güvenlik Bakanlığı bu süreci 2022'de başlattı.

Routh'un Durumu ve İstihbarat Zayıflığı

Routh'un, Ukrayna'dan döndükten sonra FBI tarafından araştırılmamasının endişe verici olduğu ifade ediliyor. İç Güvenlik Bakanlığı’nın, Routh'un seyahat ettiğini bilmesi, ancak geri döndükten sonra herhangi bir takip yapılmamış olması dikkat çekiyor. Eski üst düzey içerik güvenlik yetkilisi John Cohen, "(Routh) davranışlarına bakıldığında, muhtemelen tehdit değerlendirmesine tabi tutulması gerekirdi" açıklamasını yaptı.

Olayın Arka Planı

Trump'ın 15 Eylül'de Florida'da bulunduğu yerdeki silah sesleri, kolluk kuvvetleri tarafından tespit edildi. Routh, ateşli silah bulundurma suçlamasıyla yakalandı. FBI tarafından olay, "oldukça ciddi" olarak değerlendirildi. Sonuç

Bu olay, Amerikan hükümetinin savaşçıları izlemek için uyguladığı kriterlerin yeterliliğini sorgularken, aynı zamanda ABD’ye geri dönen kişilerin güvenlik riskleri hakkında daha kapsamlı bir değerlendirme yapılması gerektiğini ortaya koydu.