Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Toplu taşıma kullanırken bunlara dikkat! Hayat kurtaran öneriler verildi

Kalabalık araçlarda 40 dereceyi de aşan sıcaklıklar, deodorantın icat edildiğini bilmeyen yolcular ve klimayı çalıştırmayan otobüs şoförleri ile yolculuk zorlu bir hal alıyor. Özel aracınız yoksa toplu taşımayı kullanmalısınız. Toplu taşımada rahat yolculuk edebilmek için bu yöntemleri denemenizde fayda var. İşte detaylar...

Yayın Tarihi: 25.11.2023 09:58
Güncelleme Tarihi: 25.11.2023 09:58

Toplu taşıma kullanırken bunlara dikkat! Hayat kurtaran öneriler verildi

Yazın hava sıcaklıkların artmasıyla otobüs ve metrobüsle yolculuk yapmak zorlaşıyor. Yolculuğunuz işkenceye dönüşmesin bu tavsiyelere uymanızda dinleyin. Detaylar haberimizde...

su

TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINDA HAYATTA KALMA REHBERİ

Özellikle sıcak havalarda toplu ulaşımda dikkat edilmesi gerekenler Yaz sıcaklarında toplu taşıma kullanmak zordur.

İLK DURAKTAN BİNEN KAZANIR

İlk duraktan toplu taşımaya binmek her zaman avantajlıdır. Aceleniz yoksa ilk durağa yürüyerek gitmek ve araca yetişmek hayatınızı kurtarabilir. Çünkü toplu taşıma araçlarında şanslı olan, yer bulan kişidir.

EZİLME VE BOĞULMAYA KARŞI...

Ne yaparsınız Bir "Hayat üçgenlerinin" en önemlilerinden biri yaz sıcağında toplu taşıma araçlarıyla hayatta kalma ihtiyacıdır. Deprem haberlerinde “hayat üçgeni” ifadesini duydum. Enkaz altında kalmamız durumunda tahliye edebileceğimiz bir "yaşam üçgeni" oluşturmamız tavsiye edildi. Kalabalık toplu taşıma araçlarında mahsur kalmak deprem kadar tehlikelidir. Bu nedenle toplu taşıma koltuklarının sırtlıkları ve kapı açıklıkları yaşam alanı sağlar ve hatta ezilme ve boğulma tehlikelerine karşı koruma sağlar.

HER YERE DE OTURULMAZ

Araca bağlı olarak boş olsa dahi oturmamanız gereken koltuklar bulunmaktadır. Örneğin orta kapının hemen arkasındaki koltuklar camla ayrılmış ve tehlikeli olabiliyor çünkü cama sıkışıp otobüsün içindeki hava akışını engelleyerek boğulma tehlikesi yaratabilirler. Dikkate alınması gereken bir diğer husus da güneşin nereden geldiğini hesaplamaktır. Yanlış hesaplayıp güneşli tarafa oturursanız kendinizi fırının içindeymiş gibi hissedersiniz. Ayrıca yeni nesil arka motorlu otobüslerde arka koltuklardan da kaçınmalısınız. Motora çok yakın oturmak suyu kaynatabilecek ısı üretir.

YAŞAM KAYNAĞI: SU

Su taşımanızı öneririz Yaz sıcağından korunmak için toplu taşımaya binin. Ayrıca suya içmekten daha fazlası için ihtiyaç duyulur. Eğer çok ısınırsanız, kendinizi serinletmek için başınıza biraz su dökün. Hayatınızı kurtarmak için yanınızda bir kitap taşıyın. Edebi açıdan olmasa da toplu taşıma araçlarında serinlemek için kitap okumanın faydaları yadsınamaz.

CAM KENARI HAYAT KURTARIR

Yeni nesil otobüs ve metrobüslerde de klima bulunuyor. Ancak bu mutlaka konforlu bir yolculuk geçireceğiniz anlamına gelmez ama sorun değil. Klimanızı daha verimli hale getirmenin yolları da vardır. Klimanın soğuk havası camın kenarından dışarı üflendiğinden pencere yakınında olunması tavsiye edilir. Pencerelerden içeri giren hava, ineceğiniz durağa kadar hayatta kalmanıza yardımcı olacaktır.

TARTIŞMAYIN, VÜCUT ISINIZ ARTAR

Bindiğiniz toplu taşıma aracında klima yoksa açık bir pencere bulun. Başınızı dışarı çıkararak serinleyebilirsiniz. Ancak trafik sıkışıklığında pencereleri açmak etkili olmuyor. Öte yandan camların açık olması halinde oturan bazı yolcular da tepki gösterebilmektedir. Kızgın olmayın. Çünkü bir tartışmaya girdiğinizde vücut ısınız yükselir ve daha da fazla terlersiniz.

KALABALIĞI YARIN

Otobüsten ineceğiniz durağa kadar zorda olsa dayandınız ve nihayet ineceğiniz durağa yaklaştınız ama toplu taşımayla olan mücadeleniz henüz bitmedi. Kalabalık toplu taşıma araçlarında inmek için kalabalığın arasından geçmek zorunda kalıyorsunuz. Kalabalığın arasından geçmek için, içinden geçebileceğiniz alan olduğundan emin olmak için sahip olduğunuz her şeyi kullanın.

OKSİJEN BİRİKTİRMEYE BAKIN

Toplu taşımada en zor aşamalardan biri değişimdir. Sıcak havalarda veya doğrudan güneş ışığı altında özellikle Metrobüs kullanıyorsanız üst geçitten geçmeniz gerekebilir. Bir sonraki yolculuk için oksijen toplamak amacıyla yavaş yürümek en iyisidir. Çünkü yeni bir yolculuk sizi bekliyor.