DOLAR
35,14 0%
EURO
36,59 0%
ALTIN
2.956,43 0%
BITCOIN
3.342.917,96 -0,12%

TMO mısır fiyatları düşürüyor mu? Çiftçi arpa ve buğdaya mı yönelecek?

Gübretaş'ın 1 Ocak - 30 Eylül dönemini kapsayacak olan faaliyet raporu doğrultusunda, gübre piyasası ile ilgili dikkat çeken açıklamalar yapıldı. Artan gübre fiyatları ve beraberinde TMO‘nun mısır alım fiyatları üzerinden yapmış olduğu öngörüde; TMO‘un açıklamış olduğu zamlı fiyatının çiftçinin beklentisini karşılamadığı açıklandı. Bundan dolayı arpa ve buğdaya doğru bir kayış yaşayacağının altı çizildi...

Yayın Tarihi: 14.11.2023 11:32
Güncelleme Tarihi: 14.11.2023 11:32

TMO mısır fiyatları düşürüyor mu? Çiftçi arpa ve buğdaya mı yönelecek?

TMO'nun açıklamış olduğu mısır alım fiyatları, çiftçilerin beklentisini karşılayamadı. Bu noktada çiftçinin son çeyrekte gübre satışlarını olumsuz etkileyeceği raporda kaydedildi. Lakin mısır üretiminde beklentisi karşılamayan çiftçi son çeyrekte arpa ve buğday üretiminde kayacak gibi duruyor. Yaşanacak bu kayıştan dolayı çiftçinin 2024 yılı ilkbahar ekim dönemi içersinde kullanacak olduğu gübreyi 2023 yılının sonbahar ekim döneminde talep edecek olması söz konusu. Bu noktada piyasadaki baskının ise dengeleneceğinin altı dikkatle çizildi.

GÜBRE FİYATLARI TEKRARDAN YÜKSELİŞE GEÇTİ

Uluslararası piyasalar kapsamında fosforik, amonyak ve sülfürik asit gibi bunlardan üretilen emtiaların fiyatlarında yılın ikinci çeyreği doğrultusunda dip seviyeler tespit edilmişti. Bu dip seviyelerden sonra üçüncü çeyrek başından itibaren ise piyasada fiyatlar tekrardan artışa geçti. Türk Lirası’nın değer kaybetmeye başlaması gübre fiyatlarının artışana sebebiyet verdi. Bu noktada Türk Lirası’nın değer kaybetmesi ile bağlantılı olarak üçüncü çeyrekte gübre fiyatlarının yukarı yönlü etkilendiğini söyleyebiliriz. Üçüncü çeyrekte yaşanan fiyat artışları ise talepleri olumsuz yönde etkilemedi. Dokuz ay itibari ile kimyevi gübre pazarda geçmiş yılın aynı dönemi kapsamında %30’un üzerinde bir büyüme söz konusu oldu. Büyümede en çok tüketilen gübre konumundaki ürünün talebinde ise yaşanan agresif artışın herhangi bir etkisi görülmedi.