DOLAR
34,15 -0,03%
EURO
38,13 0,13%
ALTIN
2.913,93 0%
BITCOIN
2.202.171,07 2,01%

TİM Başkanı Gültepe: İhracatçılar Yaşamanın Derdinde

TİM Başkanı Gültepe, Türkiye'deki ihracatçıların yaşamak için mücadele ettiğini ve sanayinin küçüldüğünü belirtti.

Yayın Tarihi: 06.08.2024 10:48
Güncelleme Tarihi: 06.08.2024 10:48

TİM Başkanı Gültepe: İhracatçılar Yaşamanın Derdinde

TİM Başkanı Gültepe, Gazetecilerle Buluştu

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Kayseri'de yaptığı basın toplantısında ülke ihracatçılarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. "Ülkemizde ihracatçı kazanayım derdinde değil, yaşamanın derdinde" ifadesini kullandı.

Ülke Ekonomisi ve Sektörel Sorunlar

Gültepe, vergilerin rekabeti artıracak bir seviyede tutulması gerektiğini belirtti ve hazır giyim sektörünün ciro ve kar anlamında zor durumda olduğunu vurguladı. Türkiye’nin, başka ülkelere kıyasla %40-50 daha pahalı olduğunu ifade eden Gültepe, bu durumun siparişlerin Türkiye yerine başka ülkelere kaymasına yol açtığını söyledi.

Finansal Zorluklar ve Krediler

Gültepe, ucuza alınan kredilerin süresinin dolduğunu, pahalı kredi döngüsüne geçildiğini belirtti. İşletmelerin zarara uğradığını ve enflasyonla mücadele edilmezse bu durumun sürdürülebilir olamayacağını kaydetti. "Firmaların nefes problemi var, nefes alamıyorlar" şeklinde konuştu.

Denetim ve Kayıt Dışı Ekonomi

TİM Yönetim Kurulu Üyesi Burak Yakın, kuyumculuk sektöründe denetimlerin arttığını ve Altın Esaslı Muhasebe Sistemi'nin önemine değindi. "Bizden vergi almak istiyorlarsa bu sistemin çıkarılması şart," dedi. Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, sanayide çalışan işçi sayısının düştüğünü ve ara elemana ihtiyaç duyulduğunu ekledi.

Sonuç ve Beklentiler

Gültepe, 2025’ten umutlu olduğunu ancak mevcut para politikalarının devam etmesi halinde zorluk yaşanacağını ifade etti. TİM, Türk sanayicisinin daha iyi koşullarda çalışması için çaba gösterdiğini belirtti.