Ticaret Bakanı Bolat, 2024 Yılı Dış Ticaret Verilerini Değerlendirdi
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen "2024 Yılı Dış Ticaret Verilerinin Açıklanması Programı"nda Türkiye'nin dış ticaret başarısına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bolat, Türkiye'nin aylık mal ihracatında son 12 ayın 7'sinde Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığını belirtti.
Küresel Ekonomide Belirsizlik ve Türkiye'nin Performansı
Bakan Bolat, Kovid-19 sonrası dünya ekonomisinde artan jeopolitik riskler, tedarik zinciri aksaklıkları ve enerji krizleri gibi sorunlara değinerek, 2024 yılının mal ve hizmetler dış ticaretinde bir dengelenme ve istikrar dönemi olacağını ifade etti. 2023'te küresel ticaret hacminin %1,1 düştüğünü hatırlatan Bolat, 2024 için %2,7, 2025 için ise %3'lük bir artış beklentisinin olduğunu söyledi.
İhracatın Rolü ve Büyüme Oranı
Bolat, Türkiye'nin milli gelirinin 2024'ün ilk 9 ayında yıllıklandırılmış olarak 1 trilyon 260 milyar dolara ulaştığını aktararak, ocak-eylül dönemindeki %3,2'lik büyümeye net mal ve hizmetler ihracatının 1,9 puan katkı sağladığını vurguladı. Enflasyonun, son 7 ayda 31 puan gerileyerek %44'e düştüğünü açıkladı.
İhracat Rekorları ve Sektörler
Bakan Bolat, Türkiye'nin ihracatında özellikle tarım, sanayi ve hizmetler sektörlerinin önemine işaret ederek, 2002'de %0,55 olan dünya mal ihracatındaki payın 2024 üçüncü çeyreği itibarıyla %1,08'e çıkacağını belirtti. Ayrıca, Türk sanayisinin kaliteli ürünlerinin dünya pazarında ilgi gördüğünü ve Orta Yüksek ile Yüksek Teknolojili ürünlerin ihracattaki payının %41 olduğunu söyledi.
İhracat Destekleri ve Gelecek Hedefleri
Ticaret Bakanlığı, ihracatçıların finansman sorunlarına çözüm bulmak amacıyla Türk Eximbank'ın sermayesini 55,3 milyar liraya yükseltirken, Bakan Bolat 2025 için 33 milyar lira destek bütçesi hedeflediklerini açıkladı. Hizmetler ihracatını artırmak adına yürütülen projelere de dikkat çekti.
Ticari Diplomasi Faaliyetleri
Bolat, 2024 yılındaki yoğun ticari diplomasi faaliyetleri kapsamında AB ile Gümrük Birliği güncelleme müzakerelerinin hızlandığını belirtirken, geçmiş yıl içinde 14 ülke ile farklı ekonomik toplantılar gerçekleştirdiklerini bildirdi.
Filistin ile Ticaret İlişkileri
Bolat, Türkiye'nin İsrail ile dış ticaret ilişkilerini durdurması sonucunda Filistin ile yapılan ticaretin önünü açtıklarını, 41 tarım ürünü için taviz sağlandığını ve hurma kotasının 7 bin tona yükseltildiğini kaydetti.
Bolat, son olarak inovasyon, yatırım, üretim, ihracat ve istihdamın Türkiye'nin temel öncelikleri arasında yer aldığını vurgulayarak, ihracatçılara olan desteklerinin devam edeceğini belirtti.