Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Tesla’nın başı dertten kurtulmuyor! Yeni bir davayla karşı karşıya!

Tesla, salı günü elektrikli otomobil üreticisinin Kaliforniya'daki fabrikalarında tehlikeli atıkları yanlış kullandığını iddia eden bir davayla karşı karşıya kaldı.

Yayın Tarihi: 02.02.2024 17:05
Güncelleme Tarihi: 02.02.2024 17:05

Tesla’nın başı dertten kurtulmuyor! Yeni bir davayla karşı karşıya!

Kaliforniya'daki 25 ilçeyi temsil eden bölge avukatları San Joaquin İlçe Mahkemesinde dava açtılar ve mahkemenin Tesla'yı bundan sonra tehlikeli atıklarına uygun şekilde bakmaya ve bir dizi sivil ceza ödemeye zorlamasını talep ediyorlar.

Yasal başvuruyu ilk duyuran Reuters oldu ve Tesla'nın her bir ihlal için günlük 70 bin dolara varan cezalarla karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

Davaya göre Tesla’nın tehlikeli atıkları tehlikeli atık kabul etme izni olmayan çöp sahalarına attığı, tesislerinde tehlikeli atık konteynerlerini ve tanklarını uygun şekilde işaretlemediği, etiketlemediği ve depolamadığı belirtildi.

Bu atıkların arasında yağ, boya ve kullanılmış piller gibi, uygun şekilde bertaraf edilmediği takdirde yeraltı sularına karışabilecek malzemelerin de yer aldığı öğrenildi.

Davada ayrıca Tesla'nın çalışanlarını tehlikeli maddelerle nasıl başa çıkacakları konusunda gerektiği şekilde eğitmediği iddia ediliyor. Tesla, son 10-K dosyasında bölge savcılarının atık ayrıştırma uygulamalarını soruşturduğunu belirtmişti.

tesla

TESLA DAHA ÖNCE DE PARA CEZASI ALDI

Şirket tarafından yapılan açıklamada, "Tesla, eğitim ve denetimlerin gerçekleştirilmesi ve tesis atık yönetimi programlarında iyileştirmeler yapılması da dahil olmak üzere çeşitli iyileştirici önlemleri uygulamaya koymuştur ve uzlaşma görüşmeleri devam etmektedir" denildi. "Bu konunun sonucu şu anda belirlenememekle birlikte, şu anda işimiz üzerinde önemli bir olumsuz etkisi olması beklenmemektedir” ifadeleri kullanıldı.

Tesla, fabrikalarının çevresel etkileri nedeniyle ilk kez incelemeyle karşı karşıya kalmıyor. Tesla, 2019 yılında Çevre Koruma Ajansı'na Fremont Fabrikası'ndaki tehlikeli atık ihlalleri iddiaları üzerine 31 bin dolarlık bir ödeme yapmıştı. 2022'de Tesla, ajansın Fremont Fabrikası'nın Temiz Hava Yasası'nı ihlal ettiğini iddia etmesinin ardından EPA'ya 275 bin dolar ödedi.

Benzer şekilde, Elon Musk'ın The Boring Company'si, tünel kazma şirketinin arıtılmamış atık suyun Colorado Nehri'ne akmasına izin verdiğini iddia eden bir şikayetin ardından Bastrop, Teksas'taki Teksas Çevre Kalitesi Komisyonu'ndan ihlal cezası aldı.