Kredi Kartı Borçlarına Yapılandırma İmkanı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bireysel kredi kartı borçları ve ihtiyaç kredileri ile ilgili önemli adımlar attı.
Yeni Yapılandırma Seçenekleri
TCMB’nin yayımladığı tebliğe göre, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcunu ödeyemeyenler için 60 aya kadar yapılandırma imkanı sunuldu. Bu kapsamda, kredi kartı borcu olanlar, mevcut borçlarını 60 ay süresince taksitlendirebilecekler.
Kredi Kartı Taksit Düzenlemesi
Asgari ödeme tutarını ödeyemeyen bireysel kredi kartı kullanıcıları, toplam borç bakiyelerini 60 aya bölerek yapılandırabilecek. Her ay ödenecek taksit, ilgili ayın asgari ödeme miktarına eklenerek hesaplanacak. Bu yapılandırma sürecinde, borcun en az yarısı ödenene kadar ilgili bankadaki kredi kartı limitinin artırılmasına izin verilmeyecek.
Faiz Oranı Düzenlemeleri
TCMB de, bireysel kredi kartları için uygulanacak azami faiz oranını yüzde 3,11 olarak belirledi. İhtiyaç kredileri için ise anapara ve faiz ödemelerinde 30 günden fazla gecikme olursa, ek kredi gerektirmeksizin 60 aya kadar yapılandırma imkanı sunulacak. Yapılandırma talebinde bulunmak isteyen borçluların, 1 yıl içinde bu işlemi gerçekleştirmesi gerekiyor.
Asgari Ödeme Oranı Değişiklikleri
BDDK, kredi kartlarındaki asgari ödeme oranını da revize etti. Dönem borcunun yüzde 20'si olan asgari ödeme sınırı, 25 bin liradan 50 bin liraya çıkarıldı. 50 bin lira ve altındaki kredi kartları için asgari ödeme oranı yüzde 20 iken, 50 bin liranın üzerindeki kartlarda bu oran yüzde 40 olarak uygulanacak.
Gelecek Dönem Faiz Oranları
BDDK tarafından açıklanan düzenlemelerle birlikte, TCMB de bireysel kredi kartlarına uygulanacak azami akdi faiz oranlarını, kredi kartı dönem borcuna bağlı olarak belirleyecek. Belirlenecek yeni oranlar 24 Ekim’de açıklanacak ve 1 Kasım’da yürürlüğe girecek.
Referans oranın sabit kalması halinde, 25 bin liranın altında olan kredi kartları için azami akdi faiz oranı yüzde 3,50, 25 bin - 150 bin lira olan kartlar için yüzde 4,25 ve 150 bin liranın üzerindekiler için yüzde 4,75 uygulanacak. Nakit çekim ve kullanım için azami akdi faiz oranı ise yüzde 5 olarak sabit kalacak.