DOLAR
34,14 0,05%
EURO
38,16 0,07%
ALTIN
2.924,93 -0,37%
BITCOIN
2.244.122,08 0,11%

TCMB Temmuz Ayı Enflasyon Raporunu Değerlendirdi! Temmuz ayı fiyat gelişmeleri raporu yayımlandı.

TCMB, Temmuz ayı enflasyonunu değerlendirdi. Tüketici fiyatları aylık %3.23 artış gösterdi, yıllık enflasyon ise %61.78'e düştü.

Yayın Tarihi: 06.08.2024 11:13
Güncelleme Tarihi: 06.08.2024 11:13

TCMB Temmuz Ayı Enflasyon Raporunu Değerlendirdi! Temmuz ayı fiyat gelişmeleri raporu yayımlandı.

TCMB Temmuz Ayı Enflasyon Değerlendirmesi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Temmuz ayına ait aylık fiyat gelişmeleri raporunu kamuoyuyla paylaştı.

Tüketici Fiyatları Üzerindeki Değişiklikler

Aylık bazda tüketici fiyatlarının %3,23 oranında yükseldiği kaydedildi. Bununla birlikte, yıllık enflasyon %9,82 puan düşerek %61,78 seviyesine geriledi. Yüksek baz etkisi ile tüm ana gruplarda enflasyonun düştüğü bildirildi.

Aylık Fiyat Artışlarının Kaynağı

Önceki aya göre aylık fiyat artışlarının güçlendiği, bu duruma maktu vergi güncellemeleri ve yönetilen kalemlerdeki fiyat artışlarının etkisinin belirgin olduğu ifade edildi. Özellikle enerji grubunda, artan elektrik tarifeleri ve otomatik vergi düzenlemeleri dolayısıyla önemli fiyat artışları görüldü.

Gıda Fiyatlarındaki Eğilim

Gıda grubunda aylık enflasyon neredeyse yatay bir seyir izlerken, mevsimsel ortalamaların üzerinde artış gösteren taze meyve ve sebze fiyatları, daha olumlu bir görünümün önünde engel teşkil etti.

Hizmet Grubundaki Fiyat Artışları

Açıklamada, hizmet grubunda aylık fiyat artışlarının güçlü bir seyir izlediği ve çoğu alt grupta fiyat artışlarının yükseldiği belirtildi. Öte yandan, temel mal enflasyonunun düşük seviyelerde kaldığı değerlendirildi.

Üretici Enflasyonu Üzerine Gözlemler

Enerji grubu kaynaklı olduğu belirtilen aylık üretici enflasyonu artış gösterirken, yıllık üretici enflasyonunun yüksek baz etkisiyle önemli ölçüde gerilediği gözlemlendi. Mevsimsellikten arındırılmış verilerle B ve C göstergelerinin aylık artış oranları, önceki aya göre sınırlı bir yükseliş kaydederken, çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonları da gerileme gösterdi.