DOLAR
34,14 -0,18%
EURO
38,02 0,4%
ALTIN
2.914,22 0,09%
BITCOIN
2.165.879,17 1,2%

TCMB Başkanı Karahan: Enflasyon Hedefi İçin Gerekli Tüm Önlemleri Alıyoruz

Fatih Karahan, enflasyon hedefi için her türlü adımı atmaya hazır olduklarını vurguladı ve hedeflerin değişmediğini belirtti.

Yayın Tarihi: 08.08.2024 12:13
Güncelleme Tarihi: 08.08.2024 12:13

TCMB Başkanı Karahan: Enflasyon Hedefi İçin Gerekli Tüm Önlemleri Alıyoruz

TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın Açıklamaları

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, düzenlediği basın toplantısında enflasyon hedefleriyle ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Kararlılığımızı Vurguluyoruz

Karahan, "Enflasyon hedefi için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Bu kararlılığımızı da metinlerimizde vurguladık." ifadesini kullandı. Yıl sonu enflasyon tahminlerini değerlendirirken, "Aylık enflasyonun yılın son çeyreğinde yüzde 1,5’in altına inmesini bekliyoruz." dedi.

İthalat ve Cari Denge Üzerine Değerlendirme

Karahan, ithalattaki düşüşün ve cari denge üzerindeki iyileşmelerin devam ettiğini belirtti. "Tahminlere noktasal olarak yaklaşmak her zaman sağlıklı olmayabilir. Ancak, yüzde 40’ın altına inme öngörümüz mevcut." diye ekledi.

Piyasa Beklentileri Üzerine Gözlemler

Sektörel enflasyon beklentileriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Karahan, piyasa katılımcılarının tahmin bandına yaklaştığını ifade etti. "Enflasyon beklentilerinin tahmin aralığımızla uyumlu olması, dezenflasyonu destekler nitelikte." dedi.

Fiyatlama Davranışlarındaki Değişim

Karahan, enflasyonun düşmesiyle fiyatlama davranışlarının iyileşmeye başladığını belirtti. Akaryakıt ve gıda fiyatlarının enflasyonu düşürmesi gerektiğine dikkat çekti ve bu durumun hane halkı beklentilerine olumlu yansımasının mümkün olduğunu ifade etti.

Bundan sonraki dönemde enflasyonun düşmesiyle birlikte piyasanın daha da güven kazanacağını düşündüğünü ve beklentilerin olumlu bir yönde seyretmeye başlayacağını değerlendirdiklerini de sözlerine ekledi.

(Sürecek)