DOLAR
34,16 0,22%
EURO
37,75 0,32%
ALTIN
2.912,74 0,42%
BITCOIN
2.061.553,72 0,96%

TCMB Başkanı Karahan'dan Enflasyon ve Mevduat Gelişmeleri Hakkında Açıklamalar

TCMB Başkanı Fatih Karahan, Türk lirasına güvenin arttığını ve enflasyonun 2025'te gerilemeye devam edeceğini açıkladı.

Yayın Tarihi: 03.10.2024 16:26
Güncelleme Tarihi: 03.10.2024 16:26

TCMB Başkanı Karahan'dan Enflasyon ve Mevduat Gelişmeleri Hakkında Açıklamalar

TCMB Başkanı Karahan'dan Önemli Açıklamalar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda gerçekleştirdiği sunumda, mevduat gelişmelerinin Türk lirasına olan güvenin yeniden inşa edildiğini gösterdiğini belirtti. Türk lirası mevduatın payının %54'e ulaştığını söyledi.

Küresel Ekonomi ve Enflasyon Beklentileri

Karahan, hizmet enflasyonundaki katılığın zayıflaması ve sıkı parasal duruşun sürdürülmesiyle birlikte enflasyonun ana eğiliminde gerilemenin 2025 yılında da devam edeceğini vurguladı.

İç Talep ve Dış Ticaret Dengesindeki Gelişmeler

İç talebin yavaşladığına dikkati çeken Karahan, yılın ikinci çeyreğinde iç talebin %1,2, net ihracatın ise %1,3 katkı sağladığını açıkladı. "Yurt içi talep büyümeye 1,2 puan katkı verirken, net ihracatın katkısı 1,3 puan olarak gerçekleşti," diye konuştu.

Hizmet Enflasyonundaki Gelişmeler

Yıllık enflasyonun mayıs ayında %75,5 ile zirve noktasına ulaştığını hatırlatan Karahan, eylül itibarıyla bu oranın %49,4'e düştüğünü açıkladı. Hizmet sektöründen gelen katkının %20,7 puanlık bir etkisi olduğunu belirtti.

Makro İhtiyati Politikalar ve Likidite Yönetimi

Karahan, makro ihtiyati politikaların uygulanmaya devam edeceğini ve likidite koşullarının yakından izleneceğini vurguladı. Mevduat faizlerinin son dönemde yataya yakın bir seyir izlediğini kaydetti.

Mevduat Payındaki Artış ve KKM Durumu

Karahan, Türk lirası mevduatın payının %54 seviyesine ulaştığını ve kur korumalı mevduat (KKM) bakiyesinin 45 milyar doların altına gerilediğini bildirdi.

Gelecek Beklentileri

Karahan, dezenflasyon sürecinin devam edeceğini ve uygun şartlar sağlandığında gerekli önlemleri alacaklarının altını çizdi. "Fiyat istikrarı sürdürülebilir büyüme için ön koşuldur," dedi.

TCMB'nin politikalarının Türk lirasına olan güveni artırarak, mali istikrarı sağladığına dikkat çekilmiştir.