DOLAR
35,25 -0,05%
EURO
36,67 -0,02%
ALTIN
2.979,55 -0,56%
BITCOIN
3.464.415,72 0,79%

TBMM Kadına Yönelik Şiddet ve Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu Toplandı

TÜİK Başkan Yardımcısı Furkan Metin, Türkiye'nin demografik değişikliklerine dair önemli veriler sundu.

Yayın Tarihi: 25.12.2024 20:32
Güncelleme Tarihi: 25.12.2024 20:32

TBMM Kadına Yönelik Şiddet ve Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu Toplandı

TBMM Kadına Yönelik Şiddet ve Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu Toplantısı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Hulki Cevizoğlu başkanlığında toplandı. Cevizoğlu, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığın çok boyutlu bir sorun olduğunu, bu sorunun sadece kadınları değil, tüm toplumu etkilediğine dikkat çekti.

Kamu Politikalarının Kanıta Dayalı Olması Gerekiyor

Cevizoğlu, toplumsal sorunları çözmek için kamu politikalarının kanıta dayalı yöntemler geliştirmesi gerektiğini vurguladı. Elde edilen verilerin sağlıklı ve güvenilir olmasının, kadına yönelik şiddetle mücadelede politika üretimini güçlendireceğinin altını çizdi.

Demografik Değişiklikler ve Kadın İstihdamı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkan Yardımcısı Furkan Metin, komisyon üyelerine yaptığı sunumda Türkiye'nin giderek çok yaşlı ülkeler kategorisine girdiğini ifade etti. Metin, mevcut nüfus projeksiyonlarına göre, 75 yaşına gelen çocukların nüfusunun 54 milyona düşeceğini ve bu nüfusun yarısının 65 yaş üstü olacağını belirtti.

Metin, Türkiye'de şu an itibarıyla 65 yaş üstü nüfusun %10 civarında olduğunu, bu oranın her geçen gün arttığını sözlerine ekledi.

Kadınların İş Gücüne Katılımı Artıyor

TÜİK Demografi İstatistikleri Daire Başkanı Metin Aytaç, Türkiye'de toplam nüfusun 85 milyon 372 bin olduğunu ve bu nüfusun %50,1'inin erkeklerden, %49,9'unun kadınlardan oluştuğunu aktardı. Ayrıca, kadınların iş gücüne katılım oranının eğitim seviyesiyle doğru orantılı olarak yükseldiğini, yükseköğretim mezunu kadınların iş gücüne katılım oranının %68,9'a kadar çıktığını söyledi.

İlk Evlenme Yaşı ve Şiddet Oranları

Aytaç, 2001 yılından günümüze, kadınların ortalama ilk evlenme yaşının 22,7'den 25,7'ye, erkekler için ise 26'dan 28'e yükseldiğini belirtti. Tunceli ilinin, erkeklerdeki ilk evlenme yaşının en yüksek olduğu il olduğunu ifade etti.

TÜİK Sosyal İstatistikler Daire Başkanı Turgay Altun, fiziksel veya cinsel şiddete uğramış kadınların oranının %35 civarında olduğunu açıkladı. Ayrıca, eğitim seviyesi arttıkça şiddet olaylarının oranının azaldığını vurguladı.