TBMM Genel Kurulu'nda Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi Görüldü
Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi'nin birinci bölümünün tümü üzerindeki görüşmeler, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda tamamlandı.
Adaletin Eşit Dağıtılması Üzerine Vurgular
İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, adaletin herkese eşit dağıtılması gerektiğini vurguladı. Türkiye Adalet Akademisi'nin yetiştirdiği hakim ve savcıların, hakikatten ayrılmaması gerektiğini belirten Türkkan, adaletsizliklerin yaşandığını savundu.
Anayasa Mahkemesi’nin İptali
Yeni Yol Partisi Grup Başkanvekili Selçuk Özdağ, Anayasa Mahkemesi'nin, 34 sayılı Türkiye Adalet Akademisi Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ni iptal ettiğini hatırlatarak, bu düzenlemelerin TBMM'nin gündemine geldiğini söyledi. Özdağ, teklif için "hayır" oyu kullanacaklarını bildirdi.
Akademinin Rolü ve Hedefleri
MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk, Türkiye Adalet Akademisi'nin özveriyle çalıştığını ve önemli bir sorumluluk üstlendiğini belirtti. Akademinin tarafsız ve bağımsız hakimler ile savcılar yetiştirme hedefinde olduğunu ifade eden Öztürk, "Türkiye Adalet Akademisi, hukuk alanında önemli eğitimler gerçekleştirmektedir. Hakim ve savcı adaylarımızın mesleki gelişimleri yalnızca başlangıçta değil, meslek yaşamları boyunca desteklenmektedir." diye konuştu. Öztürk, kanun teklifini desteklediklerini bildirdi.
Görevlendirme Eleştirileri
DEM Parti Hakkari Milletvekili Onur Düşünmez, bazı belediyelere yapılan görevlendirmeleri eleştirdi. Düşünmez, avukatların ve noterlerin Akademi'den alacakları eğitimin ücretli olmasına yönelik düzenlemeyi kabul etmediklerini ifade etti.
Teklifin Mevcut Durumu
CHP İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen Göl, Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği düzenlemelerin değiştirilmeden TBMM'nin gündemine getirildiğini ileri sürdü. Göl, kanun tekliflerinin etki analizlerine erişemediklerini savunarak, bu bilgilerin milletvekillerinden ve vatandaşlardan gizlendiğini öne sürdü.
Yargı Mensuplarının Eğitim Kalitesinin Artırılması
AK Parti Zonguldak Milletvekili Saffet Bozkurt, teklifin yargı mensuplarının eğitim kalitesini artıracağını vurguladı. Akademinin, meslek öncesi eğitimlerde merkez olacağını ifade eden Bozkurt, "Türkiye Adalet Akademisi'nin uluslararası alanda da çekim merkezi olması hedeflenmektedir." dedi. Ayrıca, hukukun üstünlüğü ilkesini güçlendirmeyi, adalet hizmetlerine erişimi kolaylaştırmayı ve yargıya güveni artırmayı amaçladıklarını belirtti.
Genel Kurulda, teklifin birinci bölümünün tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandıktan sonra maddelerin görüşülmesine geçildi.