DOLAR
34,51 0,07%
EURO
36,08 -0,23%
ALTIN
3.002,95 0,1%
BITCOIN
3.339.530,61 0,06%

TBMM'de 9. Yargı Paketi Görüşmeleri Başladı

TBMM Genel Kurulu'nda 9. Yargı Paketi'nin görüşmeleri sürerken tartışmalar da alevlendi.

Yayın Tarihi: 30.10.2024 19:16
Güncelleme Tarihi: 30.10.2024 19:16

TBMM'de 9. Yargı Paketi Görüşmeleri Başladı

TBMM Genel Kurulunda Yargı Paketi Görüşmeleri

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, 9. Yargı Paketi olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmelerine başlandı. Söz konusu teklif, Adalet Komisyonu tarafından hazırlanan ve birçok önemli değişiklik içeren bir düzenleme niteliği taşıyor.

Tartışmaların Başlangıcı

Genel Kurulda, DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, kanun teklifinin Anayasa’ya aykırı olduğu iddiasıyla usul tartışması açılmasını talep etti. TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ da, bu talebi değerlendirerek usul tartışmasını başlattı.

Teklifin İçeriği ve Önemi

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, yirmi farklı kanunda değişiklik yapılmasını öngören teklifin 39 maddeden oluştuğunu açıkladı. Yüksel, teklifin hukuki güvenliği artırmayı, temel hakları korumayı ve adalet hizmetlerinin etkinliğini sağlamayı hedeflediğini belirtti.

Yüksel ayrıca, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararları doğrultusunda birçok düzenlemenin yapılacağını ifade etti. Bu düzenlemeler arasında evlenen kadının soyadının durumu ve barolara gönderilecek adli yardım ödeneği ile ilgili maddeler yer alıyor.

Yasal Geçerlilik Tartışmaları

Yüksel, teklifin Anayasa’ya aykırılık iddialarının önceki görüşmelerde de gündeme geldiğini, ancak bu iddiaların uygun görülmediğini açıkladı. AK Parti Bilecik Milletvekili Halil Eldemir de teklinin Anayasa’ya aykırı olmadığını dile getirdi.

Öte yandan, DEM Parti Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, TBMM’nin geçmiş yasama dönemlerinde pek çok kanunun Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini belirtti ve önerilen düzenlemelerin sıkıntılı olduğunu kaydetti.

CHP'nin Görüşü

CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, teklifin Anayasa’nın en az 14 maddesine aykırı olduğunu savundu ve bu noktada görüş ayrılıklarının derinleştiğini ifade etti.

Sonuç ve Gelecek Adımlar

TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, Anayasa’ya aykırılık iddiasıyla görüşmelere başlanılmasının içtüzüğe uygun olmadığını ve bu nedenle süreçte bir değişiklik olmayacağını aktardı. Daha sonrasında teklifin tümü üzerindeki görüşmelere geçildi.