DOLAR
34,32 0,04%
EURO
36,23 0,18%
ALTIN
2.833,95 0,32%
BITCOIN
3.039.460,77 1,68%

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve Malavi Meclis Başkanı Catherine Hara Ortak Basın Toplantısı Düzenledi

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Malavi Meclis Başkanı Hara ile basın toplantısında Uluslararası topluma İsrail'in BM üyeliğinin askıya alınması çağrısında bulundu.

Yayın Tarihi: 14.11.2024 15:07
Güncelleme Tarihi: 14.11.2024 15:54

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve Malavi Meclis Başkanı Catherine Hara Ortak Basın Toplantısı Düzenledi

TBMM Başkanı Kurtulmuş ve Malavi Meclis Başkanı Hara'nın Ortak Açıklamaları

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Malavi Meclis Başkanı Catherine Hara ile düzenlediği ortak basın toplantısında uluslararası gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Kurtulmuş, İsrail hükümetinin işlediği suçlara dikkat çekerek, "İnsanlık suçu işleyen İsrail hükümetinin işlediği suçları durdurabilmek için BM kararlarına uyumunu sağlamak amacıyla bir uluslararası baskı oluşturulmalıdır. Bu bağlamda, İsrail'in BM kararlarını uygulayana kadar üyeliğinin askıya alınmasının vakti gelmiştir." ifadelerini kullandı.

Malavi'nin Türkiye ile İlişkileri

Kurtulmuş, Malavi Meclis Başkanı Hara'yı TBMM'de ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, bu ziyaretin Türkiye ile Malavi arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi açısından dış politikada önemli bir adım olduğunu vurguladı. Hara, Türkiye'nin kadar büyük olmasa da Malavi'nin siyasi ve ekonomik işbirliklerine önem verdiğini aktararak, "Türkiye bize baktığında dost ülke görüyor," şeklinde bir açıklama yaptı.

Afrika Politikalarına Vurgu

Kurtulmuş, Türkiye'nin Afrika'daki ilişkilerine dair yaptığı açıklamada, "Türkiye, Afrika'nın halklarına kardeşçe ve dostça yaklaşmaktadır. Bu çerçevede hedefimiz, 'Afrika, Afrikalılarındır' ilkesini esas alarak, Afrikalıların kendi sorunlarına çözümler üretebilmesini desteklemektir," dedi.

İsrail'in BM Üyeliğinin Askıya Alınması Teklifi

Bundan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kurtulmuş, İsrail'in BM üyeliğinin askıya alınması teklifine dikkat çekti. Bu konuda, "Dünya artık zulmeden tüm zalim yönetimlerin sadece güçle durdurulabileceği anlayışına sahip olmalıdır," dedi. Kurtulmuş, "Güney Afrika'nın apartheid rejimi nedeniyle BM üyeliği askıya alındı, şimdi de benzer bir yargılamanın İsrail için geçerli olması gerektiğine inanıyoruz," ifadelerini kullandı.

Yeni Anayasa Çalışmaları

Kurtulmuş, Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu belirterek, TBMM'nin bu noktada müzakere sürecine öncülük edeceğini dile getirdi. "Cumhuriyetimizin ikinci asrında, 12 Eylül darbe anayasasından kurtulmak Türkiye'nin ortak arzusudur," diyen Kurtulmuş, bu konuda tüm partilerin görüşlerini alarak bir adım atacaklarını ifade etti.

Malavi-Türkiye Dostluk Grubu Kurulacak

Malavi Meclis Başkanı Hara, iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek adına Malavi-Türkiye Dostluk Grubu'nun kurulumuna dikkat çekerek, eğitim ve burslarla ilişkilerin destekleneceğini belirtti. Hara, "Türkiye'den parlamenterler bizi ziyaret edecek. İki parlamento daha fazla diyalog kurarak ilişkilerimizi güçlendirecektir," dedi.

Kurtulmuş ve Hara, daha sonra FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında bombalanan TBMM'deki alana karanfil bırakarak anma gerçekleştirdi. Ardından, TBMM Genel Kurul Salonu'nu ziyaret ederek milletvekillerini selamladılar.

Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.