DOLAR
35,18 -0,06%
EURO
36,68 0,03%
ALTIN
2.956,26 0,41%
BITCOIN
3.286.261,22 2,21%

TBMM Başkanı Kurtulmuş, 21 Aralık Türkçe Bayramı'nda Balkanlarla İlişkileri Vurguladı

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkçe Bayramı'nda Balkan coğrafyası ve Türkiye arasındaki kardeşlik ilişkilerine değindi.

Yayın Tarihi: 23.12.2024 17:41
Güncelleme Tarihi: 23.12.2024 17:41

TBMM Başkanı Kurtulmuş, 21 Aralık Türkçe Bayramı'nda Balkanlarla İlişkileri Vurguladı

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Türkçe Bayramı Programında Konuştu

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 21 Aralık Türkçe Bayramı Programı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Balkan coğrafyasıyla Türkiye arasındaki ilişkilerin sadece resmi ilişkilerle sınırlı olmadığına vurgu yaparak, bu ilişkilerin temelinin halklar arasındaki kardeşlik ve dostluk ilişkisi olduğunu ifade etti.

Kurtulmuş, Kuzey Makedonya'nın Kalkandelen şehrindeki Uluslararası Maarif Okulu'nu ziyaret ederek öğrenciler ve öğretmenlerle bir araya geldi. Okulun faaliyetleri hakkında yetkililerden bilgi aldı ve öğrencilerle aynı ortamda bulunmanın mutluluğunu dile getirdi. Kumandan, Maarif Okullarının Üsküp ve Kalkandelen dışında da açılması temennisinde bulundu.

Balkan Ülkeleriyle Eşit Mesafede Destek

Kurtulmuş, Türkiye'nin Balkan ülkelerinin bağımsızlık süreçlerinde bu ülkelerin hepsine eşit mesafede durarak destek vermeyi doğru bir yaklaşım olarak benimsediğini belirtti. 'Balkan coğrafyasıyla Türkiye arasındaki ilişkiler, tarihten gelen dostluk köprüleri ile zenginleşmiştir' dedi.

İkili ilişkilerin gelişimine değinen Kurtulmuş, Türkiye'nin kültürel diplomasi kurumları ile Balkan halklarıyla ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü aktardı. Ayrıca TİKA, Maarif Vakfı ve Yunus Emre Enstitüsü gibi kuruluşların projeleri sayesinde toplumsal kalkınmaya destek olunduğunu ifade etti.

Çok Boyutlu Dünya ve Türkiye'nin Rolü

Kurtulmuş, çok kutuplu ve çok kültürlü dünyanın inşa edilmeye başlandığını belirtti ve Türkiye'nin bu yeni dünya dengesinde parlayacak ülkelerden biri olacağını vurguladı. Ayrıca Türkiye'nin güçlenmesinin, Balkan ve Orta Doğu ülkelerinin de güçlenmesine katkıda bulunacağını ifade etti.

Tarihi Birikim ve Gönül Dili

Kurtulmuş, Türkçe'nin dil ve gönül anlamına geldiğine dikkat çekerek, 'İnsan sadece diliyle konuşmaz, gönlüyle konuşur' ifadesini kullandı. Türkçe'nin kültürel birikimi ve gönül dili olarak benimsenmesinin önemine vurgu yaparak, bu birikimin gelecek nesillere aktarılması gerektiğini söyledi.

Son olarak, kurduğu cümlelerle gönül diliyle iletişim kurmanın önemini vurgulayan Kurtulmuş, 'Sakın kimsenin gönlünü kırma' sözünü hatırlatarak, insan onuruna ve saygısına dikkat çekti.