DOLAR
34,92 0%
EURO
36,7 0%
ALTIN
2.976,68 0%
BITCOIN
3.605.916,57 -2,59%

Tayvan, Çin'in Askeri Hareketliliğine Son Vermesi İçin Çağrıda Bulundu

Tayvan, Çin'den ada çevresindeki askeri faaliyetlere son vermesini talep etti, gerilimlerin arttığına dikkat çekti.

Yayın Tarihi: 11.12.2024 12:51
Güncelleme Tarihi: 11.12.2024 12:51

Tayvan, Çin'in Askeri Hareketliliğine Son Vermesi İçin Çağrıda Bulundu

Tayvan, Çin'den Askeri Faaliyetlere Son Vermesini İstiyor

Tayvan, egemenlik ihtilafı bulunduğu Çin'den, ada çevresindeki ve yakın sulardaki askeri hareketliliği durdurmasını istedi. Tayvan Dışişleri Bakanlığı, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, "Çin Halk Kurtuluş Ordusunun, ilk ada zincirindeki konuşlanmasının, Tayvan Boğazı'nda barışı tehdit ettiği, bölgesel gerilimleri artırdığı ve uluslararası trafiği aksattığı" vurgusunu yaptı.

Demokrasi ve Bölgesel İstikrar Vurgusu

Açıklamanın devamında, Çin Komünist Partisi'ne (ÇKP) askeri tehdidine son verme çağrısı yapılarak, "Tayvan, tüm demokrasileri Çin'in bölgesel istikrara yönelik tehlikeli eylemlerine karşı çıkmaya çağırıyor" denildi. Bu bağlamda, ABD'nin jeostratejik ve askeri değerlendirmelerinde yer alan "ilk ada zinciri" ifadesinin de kullanılması dikkat çekti.

Tayvan Savunma Bakanlığı'ndan Açıklama

Tayvan Savunma Bakanlığı, X hesabından yaptığı açıklamada, Çin'in Doğu Çin Denizi, Tayvan Boğazı ve Güney Çin Denizi'ndeki donanma hareketliliğinin mevcut bir güvenlik riski ve bölgesel istikrarsızlık kaynağı olduğunu belirtti. Bakanlık, Tayvan Silahlı Kuvvetleri'nin durumun izleneceğini ve gerektiğinde gerekli tepkiyi vereceğini ifade etti.

Askeri Hareketlilik ve Tespitler

Geçtiğimiz sabah saatlerinde yapılan açıklamada, Tayvan Adası çevresinde 53 askeri hava aracı ve 19 geminin tespit edildiği bildirildi. Bu askeri hava araçlarından 23'ünün, Tayvan Boğazı'nda tarafların etki alanlarını sınırladığı varsayılan "orta çizgi"nin ötesine geçtiği ve Tayvan'ın "Hava Savunma Tanımlama Bölgesi" ilan ettiği alanlarda uçtuğu kaydedildi. Ayrıca, Çin donanmasına ait 11 savaş gemisi ile 8 resmi geminin ada çevresinde görüldüğü belirtilmişti.

Olası Tatbikat Hazırlıkları

Çin'in son dönemdeki askeri hareketliliği, ada çevresinde bir tatbikatın habercisi olabilir. Pekin, Tayvan lideri Lai Ching-te'nin geçtiğimiz hafta Pasifik ada ülkeleri Marshall Adaları, Tuvalu ve Palau'yu ziyaretinin ardından ABD'nin Hawaii ve Guam adalarına uğraması ile ilgili olarak tepkisini dile getirdi.

Çin, Tayvan'ın 1949'dan beri fiili bağımsızlık statüsüne sahip olmasına rağmen, ada üzerindeki askeri baskının son yıllarda arttığını ve bunun yeniden birleşme için güç kullanımını göz ardı etmeyeceğini vurgulamaktadır.