Tayland'da 43 Uygur Türkü'nden Çin'e İade Edilmemesi İçin Çağrı

Tayland'da gözetim altında bulunan 43 Uygur Türkü, Çin'e iadelerinde işkence veya ölüm riski olduğunu belirterek acil müdahale talep etti.

Yayın Tarihi: 11.01.2025 17:36
Güncelleme Tarihi: 11.01.2025 17:36

Tayland'da 43 Uygur Türkü'nden Çin'e İade Edilmemesi İçin Çağrı

Tayland'da 43 Uygur Türkü'nün Acil İade Çağrısı

Tayland'da yıllardır gözetim merkezinde tutulan 43 Uygur Türkü, Çin'e iadeleri durumunda karşılaşabilecekleri işkence ve öldürülme riski nedeniyle uluslararası topluma acil müdahale çağrısında bulundu.

Associated Press (AP) ajansı, Bangkok’taki gözetim merkezinde bulunan Uygur Türkleri tarafından kaleme alınan bir mektuba ulaştı. Mektupta, bu bireyler, Çin'e geri gönderilmeleri hâlinde hapse atılma ya da daha kötü bir durumla karşılaşma korkusu taşıdıklarını aktardı. Uygur Türkleri, “Tüm ülkelere ve insan haklarıyla ilgilenen uluslararası kuruluşlara, çok geç olmadan bizi bu trajik kaderden kurtarmaları için acilen müdahale etmeleri çağrısında bulunuyoruz.” ifadelerine yer verdiler.

AP'nin elde ettiği diğer belgelerde ise, Taylandlı yetkililerin 8 Ocak'ta Uygur Türkleri'nden, Çin'e geri gönderilmek için gerekli belgeleri imzalamalarını istediklerine dair iddialar yer aldı. Ancak Uygur Türkleri, bu belgeleri imzalamayı reddetti.

Uygur İnsan Hakları Projesi Araştırma ve Savunuculuk Direktör Yardımcısı Peter Irwin, Uygur Türklerinin herhangi bir suç işlediğine dair kanıt olmadığını belirterek, bu kişilerin Çin'den kaçarak uluslararası hukuk kapsamına girdiğini vurguladı. Dolayısıyla, sınır dışı edilmeme haklarına sahip olduklarını ifade etti.

Tayland hükümeti, Uygur Türklerinin Çin'e iade edilmesi yönünde henüz kesin bir karar almadığını açıkladı. Daha önce 2014'te, Malezya sınırı yakınlarında Çin'den kaçan 300 Uygur Türkü yakalanmış, 2015 yılında ise 109 kişi rızaları dışında Çin'e gönderilmiştir.

Son yıllarda, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Uygur Türkleri ve diğer azınlık gruplarına yönelik sistematik insan hakları ihlalleri, uluslararası kamuoyunda ciddi şekilde eleştirilmektedir.