Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM), 2025 yılı itibarıyla kapsamına alacağı riskler, ürünler, bölgeler ve prim destek oranlarını duyurdu. Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yeni düzenlemeye göre, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticiler için TARSİM kapsamında sağlanan dolu paketine ek olarak, açık alanda yetiştirilen meyveler, yağ gülü ve enginar gibi ürünler için don riski teminat altına alınacak. Ayrıca, kiraz, incir ve üzümde yağmur riski de sigorta kapsamına dahil edildi.
Meyve ağaçları, çay ve asmalardaki fidanlar, dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, taşıt çarpması, kar ağırlığı, sel ve su baskını gibi risklere karşı sigorta edilecek. Yaban domuzu ve geyik zararı da yalnızca fidanlara verdiği zararlar açısından teminat altında olacak.
Kuru tarım alanlarında yetiştirilen buğday, arpa, çavdar gibi ürünlerde köy bazlı verim sigortası ile dolu dışındaki kuraklık, don, sıcak rüzgar ve aşırı hava koşullarından kaynaklı verim düşüşleri teminata alınacak.
Seralar için, dolu ana riski ile fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem gibi riskler paket halinde sigortalanma olanağı sağlanacak.
Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkta ise ölüm riski ile isteğe bağlı hırsızlık, terör, grev, lokavt gibi durumların teminata alındığı bildirildi. Kapalı sistemde üretim yapılan tesislerdeki kümes hayvanlarının ve açık yarı açık sistemdeki hayvanların ölüm riski de sigorta kapsamına dahil edilecektir.
Deniz ürünleri ve iç sularda yetiştirilen ürünler için hastalıklar, kirlenmeler, fırtına, kazalar, predatör saldırıları gibi riskler de güvence altına alınacak. Aktif ve plakalı kovanlara sahip arıcılara yönelik de fırtına ve yangın gibi riskler teminat kapsamına girecek.
Prim Desteği
2025 yılı için sigorta primlerinin %50'sinin karşılanacağı belirtildi. Açık alanda yetiştirilen meyveler ve bazı sebzelerde don riski için %33 ek prim desteği sağlanacak. Köy bazlı verim sigortasında prim desteği oranı %70, büyükbaş hayvan sigortasında ise %60 olacak. Bu karar, 1 Ocak 2025'ten itibaren yürürlüğe girecek.