Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı Adana'da tohum dağıtım törenine katıldı!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Adana'da önemli açıklamalar yaptı.

Yayın Tarihi: 23.03.2024 17:14
Güncelleme Tarihi: 23.03.2024 17:14

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı Adana'da tohum dağıtım törenine katıldı!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde organize edilen tohum dağıtım programına katıldı. 

Bakan Yumaklı, yurt genelinde devam eden tohum dağıtımı programlarına Adana’da devam etti. Tarımın gıda temininde en önemli sektör olduğunu kaydeden İbrahim Yumaklı, 2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyar, Türkiye nüfusunun da 100 milyon olacağını kaydetti. Bu nüfusu doyurabilmek için gıda üretmenin son derece kritik olduğunu kaydeden Bakan Yumaklı, yek yolun üretimde verimliliği artırmak olduğunu ifade etti. Tarımda verimliliğin önemine değinen Bakan Yumaklı, geleceğe dair planların da bu yönde yapılması gerektiğini vurguladı. 

tarım

Tohumculukla ilgilenen 10 ülkeden biriyiz! 

Bakan Yumaklı, tohumculuğun artık ülkelerin kendi yeterliliklerini ifade ettiğini ve hatta özgürlüğü de sağladığını vurguladı. Bu kapsamda Türkiye’nin tohumculukla ilgilenen dünyadaki 10 ülkeden biri olduğunu söyleyen Yumaklı, bu konudaki çalışmaların sadece ulusal değil, uluslararası düzeyde olduğunu kaydetti. Son yıllarda tohumculukla ilgili araştırmaların ve geliştirmelerin de arttığını kaydeden Yumaklı, her 100 kilogram tohumun 97 kilogramının Türkiye’de üretildiğini belirtti. 

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve geliştirilen ürünlerin Tarım işletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) üzerinden tüm üreticilere ulaşıldığını aktaran Yumaklı, kullanılan her 100 kilogram tohumun 97 kilogramının yerli olduğunu iddia etti. Bunun yeterli olmadığının farkında olduklarını vurgulayan Yumaklı, gelişmeye devam etmenin asıl görevleri olduğunu ekledi. 

Hibeler yüzde 75'e çıkacak! 

Adana’nın sertifikalı tohum üretip kullanan bir şehir olduğunu anımsatan Yumaklı, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında ziyaret edilen illerde tohum dağıtımı yaptıklarını kaydetti. Üretimin artırılmasına dikkat çeken Yumaklı, 2022 yılındaki bitkisel üretimin 129 milyon ton, 2023’te de 137 milyon olarak gerçekleştiğini aktardı. Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesini uygulamaya devam edeceklerini vurgulayan Tarım ve Orman Bakanı, hibe oranlarının yüzde 50’den yüzde 75’e kadar çıkarılacağını kaydetti. 

Adana Valisi Yavuz Selim Köşger ise Tarım ve Orman Bakanlığı’nın TAKE projesi kapsamında nohut, kuru fasülye, soya ve ayçiçeği için 28 milyon 925 bin TL bakanlık destekli toplam 54 milyon lirayı aşan tohum dağıtımı gerçekleştirileceğini ekledi. Konuşmalarına tamamlanmasının ardından Bakan yumaklı ve katılımcılar, çiftçilere soya tohumu dağıttı.