Tardigradların Gizemi Çözülüyor
Bilim insanları, "su ayısı" olarak bilinen mikroskobik canlı tardigradların, insanların dayanamayacağı seviyelerdeki radyasyona karşı dirençlerini artıran gen mekanizmalarını aydınlattı.
Çin'den Önemli Bir Araştırma
Yaklaşık altı yıl önce, Çin'in Henan eyaletinde bir dağdan alınan yosun örneklerinden "Hypsibius henanensis" adında yeni bir tardigrad türü keşfeden araştırmacılar, bu türün gen yapısını inceledi.
Tardigradların Radyasyon Direnci
Yapılan incelemelerde, radyasyona maruz kaldıklarında daha aktif hale gelen binlerce tardigrad geni belirlendi. Bu genlerin, DNA'yı radyasyon kaynaklı hasarlardan korumak ve kırılmaları onarmak adına bir savunma mekaniği oluşturduğunun altı çizildi.
Gözlemler ve Bulgular
Radyasyona maruz kalan tardigrad türünün genlerinde, DNA onarımı, hücre bölünmesi ve bağışıklıkla ilgili 2 bin 801 genin aktifleştiği gözlemlendi. Genlerde oluşan pigmentlerin, insan hücrelerindeki zararlı etkilerin %60 ila %70’ini oluşturan zararlı reaktif kimyasalları temizleyebildiği tespit edildi.
Uzay ve Kanser Araştırmalarında Umut
Bilim insanları, bu bulguların astronotların uzaydaki radyasyondan korunması, nükleer kirlenmenin giderilmesi ve kanser tedavisinde yeni umutlar doğurabileceğini belirtti.
Raf Ömrünü Uzatma Potansiyeli
Ayrıca, tardigradların diğer zorlu koşullara karşı dayanıklılıklarını sağlayan moleküler mekanizmaların incelenmesi, bazı kırılgan maddelerin raf ömrünü artırabilir. Farklı tardigrad türleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için çalışmalar devam etmekte.
Fıçı Halinde Hayatta Kalma
Tardigradlar, "fıçı hal"ine girdiklerinde 8 bacaklarını ve kafalarını gövdesine gizleyerek, vücutlarındaki su miktarını düşürür ve metabolik aktivitelerini %1 seviyesine indirirler. Bu sayede, sıfırın altında ve yüksek sıcaklıklarda bile hayatta kalabilme yetisine sahiptirler. Genellikle 0,5 ila 1,5 milimetre uzunluğundaki bu mikro canlılar, tatlı ve tuzlu sulardan, nemli bitkilere ve kumlu ortamlara kadar birçok yerde bulunabilir.