DOLAR
34,26 -0,08%
EURO
37,64 -0,06%
ALTIN
2.911,47 0,28%
BITCOIN
2.183.936,03 -1,84%

Tansu Çiller'in imar izni İBB'nin açtığı dava ile bir kez daha iptal edildi!

Tansu Çiller’e ait Kilyos’taki denize sıfır arazinin imar kararı iptal edildi.

Yayın Tarihi: 23.03.2024 11:48
Güncelleme Tarihi: 23.03.2024 11:48

Tansu Çiller'in imar izni İBB'nin açtığı dava ile bir kez daha iptal edildi!

Eski Başbakan Tansu Çiller ve eşi Özer Çiller’in Marsan Marmara Holding A.Ş.’ye ait Sarıyer Kilyos’taki arazinin imar plan değişikliği kararı iptal edildi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen imar plan değişikliği kararı İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından dava edildi. 

İstanbul 14. İdare Mahkemesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Tansu Çiller’in arazisine verilen Koruma amaçlı Nazım İmar Planı ile 1/1000 ölçekli Koruma amaçlı Uygulama İmar Planı’nın hukuka uygun olmadığına karar verdi. 

Sarıyer’de Kilyos Mahallesi’nde bulunan Çiller ailesine ait olduğu bilinen 1 pafta, 0 ada, 305, 306 ve 309’uncu parseller için öne sürülen planlar, İBB tarafından 2020 yılında dava edilmişti. Davanın ardından İstanbul 5. İdare Mahkemesi, 2 Kasım 2021 tarihinde planların iptaline karar vermişti. Dava istinafa giderken, istinaf da kararı haklı buldu. Karar, Danıştay 6. Dairesinin 29 Aralık 2022 tarihinde onaylandı ve kesinleşti. 

İstinafın da kararı onaylamasına rağmen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yine aynı arazi için plan değişikliği yaptı. Nitelikli Alanı Koruma Statüsü’nde olduğu anımsatılan araziler, “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” statüsüne alındı ve imara açıldı. Bu statü de bölgede turizm yapılabileceği, otel açılabileceği ve yapılaşma iznini beraberinde getiriyordu. Ancak İBB, yapılan değişikliği fark ederek plan değişikliğini dava etti. 

Mahkemeden Anasaya vurgusu! 

İstanbul 14. İdare Mahkemesi, bahsi geçen araziler hakkında daha önce verilen yargı kararlarını hatırlattı ve Anayasa’nın 138İ’inci maddesine dikkat çekti. Kararlara uyulmasının zorunlu olduğunun altını çizen mahkeme, söz konusu arazilerde yapılaşmaya “dur” dedi! 

Mahkeme, dava konusunda ayrıcalık oluşturacak şekilde yapılaşma hakkı verildiği ve bu hakkın da kamu yararına olmadığı vurgulandı. Bölgede herhangi bir turizm alanı talebi bulunmadığı yinelenirken İBB, bir kez daha haklı bulundu. Çiller ailesine ait arazi için bakanlık tarafından yapılan imar değişikliği, istinaf yolu açık bırakılarak ikinci kez iptal edildi.