Sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden birisi olan haşhaşlı çörek tarifi sizlerle! Lezzetli mi lezzetli, 1 saatte hazırlayacağınız 30 dakikada pişirceğiniz 6 - 8 kişilik bu tarif kaynananızı kıskançlığından çatlatacak. Masaların vazgeçilmez lezzetleri arasında olacak. İşte kaynana çatlatan, lezzetiyle herkesi büyüleyen haşhaşlı çörek tarifi...
HAŞHAŞLI ÇÖREK MALZEMELERİ
- 2 su bardağı ölçüsünde ılık süt
- 3 tepeleme yemek kaşığı ölçüsünde şeker
- 1/2 (yarım) çay bardağı ölçüsünde sıvı yağ
- 1 tane yumurta (Sarısı üzerine kullanılacak. Akını hamura katıyoruz)
- 1 tatlı kaşığı ölçüsünde tuz
- 1 paket kuru maya
- 6 su bardağı ölçüsünde un (Kontrollü şekilde ekleyelim)
Hamurun arasına sürmek için;
- 250 gram haşhaş ezmesi
- 1 su bardağı ölçüsünden 2 parmak eksik sıvı yağ
- 1 su bardağı ölçüsünde ceviz
- 2 tatlı kaşığı ölçüsünde tepeleme şeker
- Üzerine sürmek için;
- 1 yumurtanın sarısı
- 1 yemek kaşığı ölçüsünde süt
- 1 yemek kaşığı ölçüsünde sıvı yağ
HAŞHAŞLI ÇÖREK TARİFİ
- Ilık sütün içersine şeker ve kuru mayayı ekleyerek güzelce karıştırıyoruz.
- 15 dakika mayanın aktif hale gelmesi için bekletiyoruz.
- Aktifleşen karışmamıza yumurta akını, sıvı yağı ve tuzumuzu ilave ediyoruz.
- Daha sonra kontrollü bir şekilde un eklemesi yaparak ele yapışmayacak bir hamur elde etmeye çalışıyoruz. En az 10 dakikadan fazla yoğurmamız önemli.
- Hamurunuzun mayalanması için ise üzerini streçleyip yaklaşık olarak 1 saat boyunca oda sıcaklığına bekletiyoruz.
- Haşhaş karışmamıza sıvı yağmızı ve cevizimizi ekledikten sonra homojen bir karışım haline getiriyoruz.
- Mayısalanmış olan hamurumuzu iki eşit parçaya bölerek bir merdane yardımıyla 50 santim çapında açıp içerisine hazırlamış olduğunuz haşhaşlı karışımını güzelce yayıyoruz.
- Elimiz yardımıyla hamurumuzu biraz daha açtıktan sonra rulo şekline getirmek için sarıyoruz.
- Üç santim kalınlığında bıçak yardımıyla hamurumuzu kesip tepsimize dik şekilde yerleştirip, üzerini örtüp 15 dakika daha tepsi mayası için dinlendiriyoruz.
- Son olarak üzerlerini yumurta sarısı, süt ve sıvı yağdan hazırladığımız karışımı sürerek önceden ısıtmış olduğumuz fırında kontrollü bir şekilde altı üstü kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Ortalama yarım saat yetecektir.