DOLAR
35,14 -0,2%
EURO
36,42 -0,03%
ALTIN
2.932,56 -0,01%
BITCOIN
3.441.665,18 -1,25%

Suriye'deki Çocuklar: Devrimin Sembolleri ve Unutulmaz Hikayeleri

Suriye'deki savaş, çocukların hayatlarında derin yaralar açtı ve onları devrimin sembollerine dönüştürdü.

Yayın Tarihi: 19.12.2024 13:51
Güncelleme Tarihi: 19.12.2024 13:51

Suriye'deki Çocuklar: Devrimin Sembolleri ve Unutulmaz Hikayeleri

Suriye'deki savaşın en acımasız kurbanları çocuklar oldu. 15 Mart 2011'de başlayan ve 8 Aralık 2018'de rejimin çöküşüyle sonuçlanan bu direniş, milyonlarca insanda derin yaralar açtı. Beşşar Esed rejiminin 13 yıl süren bu süreçte kadın, erkek, yaşlı, çocuk demeden herkesi hedef alması, çocuklarda onarılamaz travmalar yarattı. Bu çocuklar, devrimin dönüm noktalarına tanıklık ederken, yaşadıkları travmalarla insanlığın vicdanını sarsan simgeler haline geldi.

Hamza el-Hatib: Direnişin İlk Kıvılcımı

Dera'da 13 yaşındaki Hamza el-Hatib, 29 Nisan 2011'de bir okulun duvarına yazdığı "Sıra sende ey doktor" mesajı nedeniyle rejim askerleri tarafından gözaltına alındı. Haftalar süren işkencenin ardından 25 Mayıs 2011'de ailesine teslim edilen Hamza'nın naaşı, işkence izleriyle doluydu. Bu vahşet görüntüler, Suriye genelinde rejim karşıtı protestoların yayılmasına neden oldu.

Hüda: Teslim Olmanın Sembolü

Protestolar ülke genelinde yayıldıkça, Esed rejimi şiddetli saldırılar gerçekleştirdi. İç savaşın pençesindeki Atme Kampı'nda yaşayan 4 yaşındaki Hüda, 2012'de yaşadığı korku ve travmayı bir kareyle ölümsüzleştirdi. Fotoğraf makinesini silah zannederek teslim olan Hüda, Suriye'deki çocukların yaşadığı korkunun simgesi haline geldi.

Aylan Kurdi: Umuda Yolculuğun Acı Simgesi

Aylan Kurdi, Halep'in Ayn el Arap bölgesinde 2012'de dünyaya geldi. 2015'te artan saldırılardan kaçmak için ailesiyle birlikte Avrupa'ya göç etmeye çalıştı; ancak Ege Denizi'nde tekneleri alabora oldu ve Aylan, annesi ve kardeşiyle birlikte boğularak hayatını kaybetti. Minik bedeninin sahile vurması, savaşın çocuklar üzerindeki yıkıcı etkisini tüm dünyaya gösterdi ve Aylan, göç yolundaki trajedilerin unutulmaz simgesi oldu.

Ümran Daknes: Boş Bakışlar İçindeki Çocuk

Esed rejimi ve Rusya'nın 2016 yılında Halep'teki bombardımanları sırasında 5 yaşındaki Ümran Daknes, molozların altından yaralı olarak kurtarıldı. Kanlar içindeki yüzü ve yaşadığı travma, hafızalara kazındı. Doktorlar, Ümran'ın tedavisi esnasındaki sakin halinin, çocuğun yaşadığı büyük şoku yansıttığını ifade ettiler.

Bana Alabed: Barış Çağrısı Yapan Çocuk

Halep'teki saldırılardan etkilenerek sosyal medya üzerinden "Barışa ihtiyacım var" diyerek sesini duyuran 7 yaşındaki Bana Alabed, milyonların dikkatini çekti. Rejim güçleri tarafından yakalanma korkusuyla sosyal medya hesabı kapandı. Ancak Türkiye'nin girişimleriyle güvenli bölgeye tahliye edildi. Bugün 14 yaşında olan Bana, Esed rejiminin çöküşünden sonra "Rüya gerçek oldu. Suriye nihayet özgür." diyerek mutluluğunu paylaştı.