DOLAR
34,25 -0,04%
EURO
37,63 -0,01%
ALTIN
2.911,54 0,28%
BITCOIN
2.196.951,46 -2,48%

Sudan Ordusu Hızla İlerliyor: Hartum ve Etrafında Önemli Kazanımlar Elde Edildi

Sudan ordusu, Hartum ve çevresinde Hızlı Destek Kuvvetleri'ne karşı kontrol sağladı. Çatışmalar sürerken, insani kriz giderek derinleşiyor.

Yayın Tarihi: 07.10.2024 13:08
Güncelleme Tarihi: 07.10.2024 13:08

Sudan Ordusu Hızla İlerliyor: Hartum ve Etrafında Önemli Kazanımlar Elde Edildi

Sudan Ordusu Hızla İlerliyor

Sudan ordusu, Hızlı Destek Kuvvetleri'ne (HDK) karşı başkent Hartum ve çevresinde belirgin bir ilerleme kaydediyor. Yerel medya raporlarına göre, ordu, Hartum'un kuzeyindeki Bahri bölgesinin büyük bir kısmını HDK'nın kontrolünden geri almayı başardı.

Askeri Operasyonlar Yoğunlaşıyor

Son günlerde askeri operasyonlarını artıran Sudan ordusu, Sinnar eyaletinin büyük bir bölümünü yeniden ele geçirdiğini bildirdi. Bunun yanı sıra, ülkenin güney kesiminde, Sinnar, Cezira ve Beyaz Nil eyaletlerini birbirine bağlayan stratejik Cebel Moya bölgesi de ordu tarafından kontrol altına alındı.

Kuzey Darfur'da Kazanımlar

Öte yandan, Sudan'ın batısındaki Kuzey Darfur eyaletinde de ordu ve ona bağlı silahlı grupların önemli kazanımlar elde ettiği ifade ediliyor. Sosyal medya üzerinden paylaşılan görüntülerde, yerinden edilmiş kişilerin ordunun kontrolünü sağladığı bölgelere dönmeye başladığı görülüyor.

Sudan'daki İç Savaşın Ardındaki Gerçekler

30 yıl boyunca Ömer el Beşir'in yönetimi altında kalan Sudan, halk ayaklanmasıyla değişim sürecine girmiştir. Ancak, bu süreç sonrasında güç savaşı veren ordu ve HDK arasında yaşanan çatışmalar 17 aydan fazla bir süredir devam ediyor. Barış için yapılan tüm çabalar ise maalesef sonuçsuz kalmış durumda.

İnsani Kriz Derinleşiyor

Birleşmiş Milletler'e göre, Sudan'daki çatışmalar sonucunda 20 binden fazla kişi yaşamını yitirdi, 10 milyondan fazla insan yerinden edildi ve 25 milyon kişi insani yardıma muhtaç hale geldi. Bu durum, dünyanın en büyük yerinden edilme ve açlık krizlerinden birinin yaşanmasına sebep oldu.