BM Raportörlerinden Sudan'daki İnsani Drama Dikkat Çekici Uyarı
Birleşmiş Milletler (BM) raportörleri, Sudan’da 2023 yılından beri devam eden iç savaşın sivil halk üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, sivillere yönelik şiddetin alarm verici bir biçimde arttığını vurguladı.
Artan Şiddeti Kınayan Açıklama
BM raportörleri, ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmanın yarattığı insani krizin boyutlarının giderek büyüdüğünü ifade etti. Yapılan yazılı açıklamada, “Ordu ve HDK arasındaki çatışmalar, ülke içindeki insani durumu felaket noktasına getirmiştir. Sudan'daki sivillere yönelik şiddetteki keskin artışı kınıyoruz.” ifadelerine yer verildi.
Çocukların Draması
Açıklamada, 11 milyon insanın ülke içinde yerinden edildiği ve bu bireylerin yarısından fazlasının çocuk olduğunun altı çizildi. Tarafların ayrım gözetmeden gerçekleştirdiği saldırılar, can kayıplarına ve patlamamış mühimmatın yarattığı risklere neden olmaktadır.
Kuzey Darfur'daki Kıtlık Krizi
Kuzey Darfur'un merkezi Faşir'e uygulanan kuşatmanın insani yardımların ulaşımını zorlaştırdığı ve bu durumun bölgedeki kıtlık sorununu tetiklediği ifade edildi. “Sudan halkı, çatışma, açlık ve hastalıklar arasında sıkışmış vaziyettedir.” denildi.
Çözüm İçin Müzakere Çağrısı
Raportörler, taraflara sivillere yönelik saldırıları derhal sona erdirme ve insani yardımlara sınırsız erişim sağlamaları konusunda çağrıda bulundu. Ayrıca, uluslararası topluma da Sudan’daki durumu göz ardı etmemeleri ve müzakereleri desteklemeleri gerektiği hatırlatıldı.
Sudan'da Devam Eden Çatışma
Sudan'da, Ömer el Beşir'in 30 yıl süren iktidarının sona ermesinin ardından, sivillerle birlikte oluşturulan hükümete karşı yapılan darbe ile ordu ve HDK arasındaki çatışma 18 aydır devam etmektedir. Çatışmalar sonucunda, 20 binden fazla insan hayatını kaybetmiş, 14 milyondan fazla kişi yerinden edilmiştir. Ayrıca, 25 milyondan fazla insan insani yardım talep etmektedir.
BM Özel Raportörlerinin Rolü
BM özel raportörleri, İnsan Hakları Konseyi tarafından atanan uzmanlardır ve belirli ülkelerde veya dünya genelinde insan hakları ihlalleri ile ilgili bağımsız bilgi toplama ve izleme işlemlerini yürütmektedir. Bu uzmanlar, gönüllülük esasına göre ve bağımsız bir biçimde çalışmaktadır.