Sudan'da Merevi Barajı'na İHA Saldırısı: Elektrik Kesintileri Başladı

Sudan ordusu, Hızlı Destek Kuvvetleri'nin Merevi Barajı'na düzenlediği İHA saldırısıyla elektrik kesintileri yaşandı.

Yayın Tarihi: 13.01.2025 12:47
Güncelleme Tarihi: 13.01.2025 12:47

Sudan'da Merevi Barajı'na İHA Saldırısı: Elektrik Kesintileri Başladı

İHA Saldırısıyla Elektrik Kesintileri

Sudan ordusu, Hızlı Destek Kuvvetlerinin (HDK) Kuzey eyaletindeki Merevi Barajı'na insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı düzenlediğini duyurdu. Orduya bağlı 19. Merevi Piyade Tümeninden yapılan açıklamada, "Ülkedeki askeri tesisleri, hayati önem taşıyan tesisleri ve kalkınma projelerini hedef alan sistematik saldırıların bir parçası olarak ve silahlı kuvvetlerimizin savaş cephelerinde onlara verdiği ardışık yenilgilerin ardından milisler (HDK) Merevi Barajı'nı İHA'larla hedef almaya çalışıyor." ifadesine yer verildi.

Saldırının Detayları ve Etkileri

Açıklamada, saldırının kara konuşlu uçaksavar silahlarla püskürtüldüğü ve meydana gelen bazı hasarların giderileceği bildirildi. AA muhabirine anlatan görgü tanıkları, Merevi kentinde patlama seslerinin duyulduğunu belirtti. Tanıklar, ayrıca Merevi, Umdurman, Şendi ve Atbara gibi birçok şehirde elektrik kesintileri yaşandığını aktardı. Sosyal medyada, Merevi Barajı'ndaki elektrik trafolarından birinde çıkan yangına ait görüntüler paylaşıldı.

Sudan'daki Çatışmaların Arka Planı

Son dönemde HDK, ordu kontrolü altındaki birçok eyaletteki karargahlara saldırılar düzenlemekte. Merevi Barajı, Sudan'ın kuzeyinde, başkent Hartum'a yaklaşık 350 kilometre uzaklıkta, Nil Nehri üzerinde bulunan ülkenin en büyük hidroelektrik barajıdır.

Sudan'da 15 Nisan 2023'ten bu yana ordu ve bir zamanlar ona bağlı olan Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında askeri reform ve entegrasyon gibi konulardaki anlaşmazlıklar nedeniyle şiddetli çatışmalar yaşanmaktadır. Birleşmiş Milletlere göre, çatışmalar sonucu 20 binden fazla kişi hayatını kaybetmiştir. Savaşın başlangıcından bu yana, 3 milyondan fazla insan ülkeyi terk ederken, 9 milyona yakın kişi ülke içinde yerinden edilmiştir. 25 milyondan fazla insan ise acil insani yardıma ihtiyaç duymaktadır.